Giuliani: Kim je preklinjao za samit s Trumpom

Rudy Giuliani
Giuliani: Oni mogu pokušati izdati sudski poziv ako žele, ali znaju da bi se mi vraški borili protiv toga (Reuters)

Pravni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani izjavio je u srijedu kako je ranija odluka Trumpa da otkaže summit između SAD-a i Sjeverne Koreje “bacila na koljena” sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, koji je, tvrdi, preklinjao da se sastanak ponovo zakaže.

Giuliani je na poslovnoj konferenciji u Tel Avivu kazao da je sastanak otkazan nakon što je Kim uvrijedio američkog potpredsjednika i prijetio nuklearnim ratom, prenosi Tanjug agenciju AP.

“Kim je na koljenima preklinjao za summit, što je upravo pozicija u koju ga želite staviti”, rekao je Giuliani.

SAD zahtijeva denuklearizaciju

Prema njegovim riječima, “tvrda linija” je prisilila sjevernokorejskog lidera da omekša stav.

Američki predsjednik i sjevernokorejski lider sastat će se 12. lipnja u hotelu “Capella” na otoku Sentosa u Singapuru, priopćila je ranije glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Washington zahtijeva “potpunu, provjerljivu i neopozivu” denuklearizaciju Sjeverne Koreje i spreman je dati jamstva za “sigurnost” režima koji je uvijek smatrao svoj nuklearni program nekom vrstom životnog osiguranja.

Sjevernokorejski čelnik je prenio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da je predan denuklearizaciji Korejskog poluotoka, objavila je nedavno sjevernokorejska službena agencija KCNA.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO