UN: Više od 100 poginulih u prevrtanju brodice

Izbjeglice, Migranti, Spašavanje, Spasioci
Bilanca žrtava je privremena jer su preživjeli naveli najmanje 180 osoba na plovilu u trenutku brodoloma (AP)

UN-ova agencija za migracije priopćila je u utorak da se tijekom vikenda kod obale Tunisa prevrnula trošna brodica s migrantima, od kojih se najmanje njih 112 utopilo, u najpogibeljnijem brodolomu izbjeglica i migranata na Mediteranu u ovoj godini.

Glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Leonard Doyle, izjavio je da je potvrđeno 60 pogibija i kako je za još 52 osobe dojavljeno da su nestale i strahuje se da su poginule tijekom prevrtanja brodice, prenosi Fena.

IOM tvrdi da je potvrđeno 60 pogibija i 52 nestale osobe, za koje se vjeruje da su se utopile kod istočnog tuniskog grada Sfax.

Preživjelo je 68 osoba.

IOM: U Italiju pokušavaju doći većinom Tunižani

Doyle je izjavio da prevrtanje brodice tijekom vikenda predstavlja “najveći pojedinačni incident s poginulim i nestalim u ovoj godini” na Mediteranu, nakon još dva brodoloma kod libijske obale u kojima je u siječnju i veljači poginulo ili nestalo po stotinu osoba u svakom plovilu.

IOM tvrdi da Tunižani čine najveći broj migranata koji sada pokušavaju prijeći središnju mediteransku rutu prema Italiji, prenosi AP.

U utorak je iz službenog izvora, pak, objavljeno kako je tuniska mornarica pronašla četiri nova tijela, čime se broj migranata koji su se u nedjelju utopili u brodolomu njihova plovila u vodama ispred Sfaxa popeo na 52.

“Bilanca sad iznosi 52 izvađena leša, a identificirano ih je 48. Radi se o 36 Tunižana i 12 stranaca”, migranata podrijetlom iz subsaharske Afrike, kazao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Khalifa Chibani, prenijela je Hina.

Privremena bilanca

Bilanca žrtava je još uvijek privremena jer su preživjeli naveli prisutnost najmanje 180 osoba na plovilu u trenutku brodoloma, u noći sa subote na nedjelju, u vodama ispred arhipelaga Kerkennah. 

Potraga je nastavljena rano ujutro u utorak s helikopterom koji je nadlijetao more oko arhipelaga. 

U ožujku je 120 migranata, uglavnom Tunižana koji su pokušali doći do Italije, spasila mornarica.

Ove godine zabilježeno je više od 650 poginulih ili nestalih osoba na Mediteranu, dok ih je najmanje 33.270 preživjelo prelazak u Europu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO