Putin: Zainteresirani smo za ujedinjenu Evropu

Odnosi između Rusije i Saudijske Arabije dostigli su značajan nivo (EPA)

Rusija je zainteresirana za ujedinjenu Evropu i ne pokušava je podijeliti, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Mi nemamo cilj da izazovemo podjele u EU. Naprotiv, mi smo zainteresirani za ujedinjenu i naprednu EU, pošto je EU naš najvažniji ekonomski i trgovinski partner”, rekao je on u intervjuu austrijskoj stanici ORF uoči posjete Austriji.

Putin je odbacio optužbe da podržava nacionalističke snage kako bi EU iznutra oslabio.

“Mi ne pratimo cilj da nešto ili nekoga u EU podijelimo”, kazao je on.

Posjeta Austriji nije nagrada

Putin je rekao da je Rusija, umjesto toga, zainteresirana da EU, kao najvažniji trgovinski i ekonomski partner, “bude ujedinjen i cvjeta”.

Međutim, kazao je da je odluka s kim konkretno sarađuje nešto pragmatično.

“Pokušavamo sarađivati s onima koji lično javno ispolje želju da sarađuju s nama”, objasnio je on.

Putin je pohvalio bilateralne odnose s Austrijom, dodajući da, i pored svih teškoća, dijalog proteklih godina nikada nije prekidan.

Njegova posjeta, podvukao je, nije nikakva nagrada za blagonakloni stav austrijske Vlade.

Telefonski razgovori s Trumpom

“Mislim da tako cijenjena evropska zemlja, kao što je Austrija, ne treba nikakve nagrade, s bilo koje strane”, istakao je Putin.

U intervjuu ORF-u on je objasnio i zašto još uvijek nije došlo do sastanka s američkim kolegom Donaldom Trumpom, a odgovornost pripisuje američkoj strani.

“Prema mom mišljenju, to je posljedica oštrih unutrašnjopolitičkih borbi u SAD-u. Međutim, razgovaramo telefonom redovno i saglasni smo da se mora spriječiti trka u naoružavanju”, naglasio je Putin.

Izrazio je zabrinutost u vezi mogućeg nuklearnog konflikta između SAD-a i Sjeverne Koreje.

“Zbog geografske blizine, činimo sve da dođe do smanjenja tenzija na Korejskom poluotoku. Međutim, odustajanje od nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje ne smije biti jednosmjerna ulica”, poručuje Putin, ukazujući da je nastavak vojnih aktivnosti i manevara druge strane kontraproduktivan.

‘Fabrika trolova’

On je demantirao umiješanost Rusije u obaranje putničkog aviona MH17 jula 2014. godine nad istočnom Ukrajinom.

“Obje strane u tamošnjem konfliktu koriste oružje koje je proizvedeno u Sovjetskom savezu ili Rusiji”, naveo je Putin, dodajući da u istragu nisu uključeni ruski eksperti, pa ruski argumenti nisu ni saslušani.

Također je opravdavao ulogu Rusije u ukrajinskom konfliktu, rekavši da je u Ukrajini došlo do protivustavnog, naoružanog preuzimanja vlasti, a da je legalno stacionirani vojni kontingent na Krimu samo osigurao održavanje nezavisnih i slobodnih izbora na tom poluotoku.

Isto tako je odbacio navode da oligarh Jevgeni Prigosin u takozvanoj fabrici trolova u Sankt Petersburgu djeluje na izbore širom svijeta.

“To je smiješno. Koliko bi mediji i politika na Zapadu morali pasti ako bi jedan vlasnik restorana iz Rusije mogao utjecati na izbore u Evropi ili SAD-u. Aktivnosti Prigosina su njegova lična stvar, a država Rusija s tim nema nikakve veze”, naglasio je Putin, ukazujući ujedno na američkog milijardera Georgea Sorosa, za kojeg je kazao da se miješa u sve moguće stvari širom svijeta.

Zašto ne pominje ime Navaljnog

Pored toga, Putin je odbacio i optužbe da je u Rusiji uspostavio autoritarni sistem.

“Nema nikakve sumnje u demokratiju u Rusiji”, poručio je on.

Upitan što nije pomenuo nijednom ime svog protivnika na ovogodišnjim predsjedničkim izborima Alekseja Navaljnog, Putin je odgovorio da “kada neko postigne određenu snagu kod birača, onda postaje neko s kim i vlada mora razgovarati i pregovarati”.

“Ali, ako neka politička snaga osvoji samo par procentnih poena, ili čak par promila, šta onda s tim? Šta da radimo s takvim klovnovima?”, poručio je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Putin je već jednom odstupio s dužnosti predsjednika, nakon što je odslužio dva mandata, ali se vratio 2012. godine.

Published On 25 May 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO