Izraelski ministar želi vojnu koaliciju protiv Irana

Iran, Nuklearna elektrana
Teheran tvrdi da IAEA nema zakonske osnove da pregleda postrojenja (EPA)

Izraelski ministar Yisrael Katz pozvao je danas na osnivanje vojne koalicije protiv Irana ako ta država nastavi obogaćivati uranijum, prenose agencije.

Katz, zadužen za obavještajne službe, izjavio je to tokom posjete premijera Izraela Benjamina Netanyahua Evropi, gdje sa evropskim liderima razgovora o nedavnim napadima na Izrael iz Sirije i iz Pojasa Gaze, kao i o iranskom nuklearnom programu, što Izrael smatra ozbiljnim prijetnjama.

Evropske sile nastoje očuvati kontroverzni nuklearni sporazum s Islamskom Republikom Iran otkako je predsjednik SAD-a Donald Trump u maju objavio da se Washington povlači iz tog dokumenta.

Katz je odgovorio na prijetnju Teherana o obnovi obogaćivanja uranijuma „na industrijskom nivou“ ako propadne sporazum potpisan 2015. godine.

„Ako se Iranci sada ne predaju i pokušaju da se vrate (obogaćivanju uranijuma bez nadzora) potrebno je jasno saopćenje predsjednika SAD-a i čitave zapadne koalicije“, rekao je izraelski ministar, dodavši kako će „Arapi i Izrael sigurno biti za to“.

Upozorenje Teherana

Poruka bi trebala glasiti kako će, ako se „Iranci vrate obogaćivanju uranijuma“ što bi im moglo omogućiti da naprave nuklearnu bombu, „protiv njih biti oformljena vojna koalicija“, rekao je Katz za izraelski radio.

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Khamenei, upozorio je u ponedjeljak evropske lidere da odustanu od „sna“ – nastavka ograničavanja nuklearnog programa Teherana – uprkos ponovnom uvođenju ekonomskih sankcija.

On je također rekao kako je Izrael „maligni kancerogeni tumor“ koji bi trebalo ukloniti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO