Iran danas ponovo počinje s obogaćivanjem uranija

Prijedlog povećanja kapaciteta obogaćivanja ostati u granicama preciziranim sporazumom iz 2015. godine, kazao je Khamenei (EPA)

Iran će danas informirati nadzornu agenciju UN-a u Beču o započinjanju procesa povećanja vlastitih kapaciteta obogaćivanja uranija.

Reuters prenosi da je to za iransku agenciju ISNA izjavio glasnogovornik Organizacije za atomsku energiju te zemlje Behrouz Kamalvandi.

“U pismu koje će biti predato Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju… Iran će objaviti da će proces povećanja kapaciteta proizvodnje… UF6 (uranij-heksafluorida)… započeti u utorak”, poručio je Kamalvandi.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, kazao je u ponedjeljak da je naredio pripreme za obogaćivanje uranija ukoliko sporazum sa svjetskim silama iz 2015. propadne zbog povlačenja SAD-a iz tog sporazuma prošlog mjeseca.

“Lider [Khamenei] je mislio da ćemo ubrzati neke procese… vezano za nuklearne radne kapacitete kako bismo brže djelovali ukoliko bude potrebno”, dodao je Kamalvandi.

U granicama sporazuma

Khamenei je u govoru povodom 29. godišnjice smrti ajatollaha Khomeinija kazao da “iranska nacija i vlada neće trpjeti istovremeno i sankcije i nuklearna ograničenja…”

Ipak, kazao je da će prijedlog povećanja kapaciteta obogaćivanja ostati u granicama preciziranim sporazumom iz 2015. godine i da Iran planira poštovati ugovor.

Prema odredbama sporazuma, Iranu je dozvoljeno obogaćivati uranij do otprilike četiri posto, navodi Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je 8. maja da se Washington povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka pozvale su sve ostale potpisnike sporazuma da ostanu posvećeni obavezama u skladu sa sporazumom.

Izvor: Agencije