Gorbačov poziva na hitan samit Trumpa i Putina

Gorbačov vjeruje da su neki od tih problema sprečavanje trke u naoružanju (EPA)

Posljednji lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov rekao je danas da je neophodno odmah početi sa pripremama za samit Rusije i SAD-a.

“Samit predsjednika Rusije i SAD-a, Vladimira Putina i Donalda Trumpa, mora biti pripremljen. Apsolutno je nenormalno da još uvijek nisu imali nikakve pregovore. Protraćili smo 2017. i skoro polovinu ove godine. Moramo da sustignemo ono što smo propustili”, objavio je Gorbačov na zvaničnom sajtu svoje fondacije, prenosi TAS S.

Gorbačov smatra da bi trebalo identifikovati probleme na početku priprema za samit, a vjeruje da su neki od tih problema sprečavanje trke u naoružanju, strateška stabilnost i sporazumi o ograničavanju količine naoružanja u svijetu.

Planovi bijele kuće

Gorbačov također smatra da SAD i Rusija nisu osuđeni na sukob.

Ranije je američki list Wall Street Journal pisao kako zvaničnici Bijele kuće prave planove za mogući samit američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina

Pozivajući se na istaknutog zvaničnika administracije, list je naveo da se američki ambasador u Rusiji Jon Huntsman nalazi u Washingtonu, kako bi pomogao da se sastanak organizuje.

“To je projekat ambasadora Huntsmana, koji traje već mjesecima, da se organizuje formalni sastanak Putina i Trampa”, rekao je za Wall Street Journal zvaničnik Bijele kuće.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO