Turska: Akcija protiv Kurda u Iraku pitanje vremena

Iz Ankare navode kako su akcije u pograničnim regijama Iraka i Sirije bazirane na pravima Turske zasnovanim na međunarodnom pravu na samoodbranu (EPA)

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je kako je operacija turskih snaga u uporištu PKK-a na sjevernoiračkoj planini Qandil samo pitanje trenutka te je poručio kako će to „leglo terorista uskoro biti očišćeno“, javlja agencija Anadolija.

„Qandil nam više nije daleka meta, u pojasu Kandil-Hakurk na sjeveru Iraka naše snage su već zauzele ključne lokalitete. Operacija protiv terorista PKK-a na Qandilu je samo pitanje trenutka. Uvjeravam naciju da će Qandil uskoro biti sigurno mjesto za Tursku“, poručio je Soylu.

Radnička partija Kurdistana PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa Turske, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Tokom trodecenijske kampanje protiv Turske, poginulo je najmanje 40.000 ljudi.

Turske snage već treću godinu provode opsežnu borbu protiv PKK unutar svoje države, kao i na sjeveru Iraka u kojem izvode i zračne napade.

Prijetnje sa druge strane okeana

Iz Ankare navode kako su akcije u pograničnim regijama Iraka i Sirije bazirane na pravima Turske zasnovanim na međunarodnom pravu na samoodbranu i rezolucijama UN-a koje se tiču borbe protiv terorizma.

Soylu je danas također, komentirao i opsežnu borbu koju turske sigurnosne i sudske institucije vode protiv organizacije na čijem čelu je Fetullah Gulen, koji je u egzilu u SAD-u, a koju Turska tereti da je u julu 2016. godine izvela pokušaj vojnog udara u toj zemlji.

„Turska je jasno dala do znanja da neće dozvoliti nikome da joj prijeti prstom s one strane okeana“, kazao je ministar.

Izvor: Agencije