Salvini: Priča za izbjeglice u Italiji je završena

Matteo Salvini, Italija
Prije dolaska u prihvatni centar za izbjeglice u luci Pozzallo Salvini je rekao da je 'za izbjeglice u Italiji priča završena' (EPA)

Novoimenovani talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini izjavio je u ponedjeljak da Italija više neće biti europski izbjeglički kamp, obećavši strože poteze koji će pridonijeti smanjenju broja dolazaka izbjeglica i migranata, kao i slanju u ishodišnu zemlju onih koji su već stigli. 

Samo dva dana nakon što je nova Vlada prisegnula, Salvini je otputovao na Siciliju, gdje se nalaze glavne iskrcajne luke u koje je od 2014. iz smjera sjeverne Afrike stiglo više od 600.000 izbjeglica i migranata

Prije dolaska u prihvatni centar za izbjeglice smješten u luci Pozzallo rekao je da je “za izbjeglice u Italiji priča završena”, prenosi Hina. 

U tom se gradiću, inače, migranti registriraju i uzimaju im se otisci prstiju. 

‘Italija je napuštena’

Salvinijeva desno orijentirana stranka Liga smatra da velika većina migranata koji stižu u Italiju nema pravo na izbjeglički status te da Italija nema mogućnosti da im pomogne.

Istaknuli su da se zbog činjenice da izbjeglice prihvaćaju vrlo loše plaćene poslove, radni uvjeti pogoršavaju za talijanske državljane.

Salvini je u ponedjeljak u radio intervjuu kazao da se “Italija ne može pretvoriti u izbjeglički kamp” te je partnere iz EU-a pozvao na pomoć pri suočavanju s ovim problemom. 

“Jasno je, očigledno je da je Italija napuštena, a sada moramo vidjeti posljedice”, odgovorio je na pitanje da komentira izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel po kojoj je Europi potreban nov pristup imigrantima.

Novi talijanski premijer Giuseppe Conte i njegova populistička Vlada prisegnuli su u petak pred predsjednikom zemlje Sergijem Mattarellom.

Vlada je mješavina ministara iz dvije stranke, antisistemske Pokret pet zvjezdica i stranke krajnje desnice Liga, koji su obećali program u kojem će Italija biti na prvom mjestu, što je zabrinulo Europsku uniju.

Salvini i Du Maio zamjenici premijera 

Nakon gotovo tri mjeseca pregovora, Pokret pet zvjezdica i Liga postigli su prethodno kompromis s predsjednikom Mattarellom, koji je tražio jamstva da će Italija ostati u eurozoni.

Predsjednik je stavio veto na prvu listu koju mu je mandatar predstavio u nedjelju navečer jer je odbio potvrditi ekonomista Paola Savonu, glasnog kritičara eura i Europske unije, za ključno mjesto ministra gospodarstva.

Predsjednik Pokreta pet zvjezdica Luigi Di Maio i čelnik Lige Matteo Salvini sad su zamjenici premijera.

Di Maio je zadužen za gospodarski razvoj i rad, a Salvini za unutarnje poslove. 

Izvor: Agencije