Merkel: Aktivnosti Irana na Bliskom istoku razlog za zabrinutost

Benjamin Netanyahu, Angela Merkel, Izrael, Njemačka
Angela Merkel je rekla da su pregovori i nuklearni sporazum ponudili načine da se spriječe iranske nuklearne i regionalne ambicije (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak, nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, kako se slaže s njim da su aktivnosti Irana na Bliskom istoku razlog za zabrinutost, posebno za izraelsku sigurnost.

“Slažemo se da je pitanje iranskog regionalnog utjecaja zabrinjavajuće, posebno za izraelsku sigurnost”, rekla je ona na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Netanyahuom, nakon sastanka u Berlinu.

No, Merkel je dodala da su pregovori i nuklearni sporazum ponudili načine da se spriječe iranske nuklearne i regionalne ambicije.

Iran ne smije imati nuklearno oružje 

“Podupiremo izraelsko pravo na sigurnost i to govorimo Iranu cijelo vrijeme”, naglasila je, kako prenosi Hina.

“Imamo isti cilj – da Iran nikad ne smije imati nuklearno oružje, a razlika među nama je u tome kako to postići.”

Njemačka Vlada, zajedno s europskim partnerima, podržava zadržavanje na snazi nuklearnog sporazuma s Iranom nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio izlazak SAD-a iz ovog sporazuma.

Netanyahu na turneji po europskim zemljama pokušava uvjeriti partnere da slijede odluku američkog predsjednika i povuku se iz nuklearnog sporazuma.

Netanyahu, žestoki protivnik nuklearnog ugovora s Iranom i općenito iranskog režima, sastat će se ovog tjedna i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskom premijerkom Theresom May.

Opasnost od novog vala izbjeglica

Na konferenciji za novinare s Merkel rekao je da bi iranske aktivnosti mogle pokrenuti novi val izbjeglica u Europu.

Pojasnio je da iranske šijitske milicije žele konvertirati sunitske muslimane, što će “zapaliti vjerski rat, a posljedice bi mogle biti još više izbjeglica, a znate točno kamo će doći”, kazao je.

Godine 2015. Njemačka i druge europske zemlje suočile su se s valom od više od milijun izbjeglice i migranata, zbog čega su krajnje desne stranke doživjele veliki rast popularnosti.

Mnogi izbjeglice došle su iz Sirije, gdje je Iran ključni vojni saveznik predsjednika Bashara al-Assada protiv pobunjenika koji su uglavnom suniti.

Izvor: Agencije