Iran: Svijet se treba suprotstaviti nasilničkom ponašanju SAD-a

Zarif naglasio da se o sporazumu ne može ponovo pregovarati, kao što Washington zahtijeva (Reuters)

Svijet bi se trebao suprotstaviti nasilničkom ponašanju Washingtona, poručio je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u pismu koje je uputio svojim kolegama, u trenutku kada pokušava pojačati napore da spasi nuklearni sporazum, nakon što se iz njega povukao SAD.

U pismu, koje je kolegama uputio prošle sedmice, Zarif je pozvao ostale potpisnice i druge trgovinske partnere da nadoknade gubitke Irana, prouzrokovane izlaskom SAD-a iz sporazuma, ukoliko žele spasiti sporazum, javlja Tanjug.

Zarif je naglasio da je nuklearni sporazum rezultat “pedantnih, osjetljivih i uravnoteženih multilateralnih razgovora” i da se o njemu ne može ponovo pregovarati, kao što Washington zahtijeva.

‘Diskreditirana vladavina prava’

U pismu, čije je dijelove objavila državna agencija IRNA, šef iranske diplomatije rekao je da su “nelegalno povlačenje” SAD-a iz sporazuma i njegove “nasilničke metode” da se druge vlade ponašaju u skladu s tom odlukom diskreditirali vladavinu prava u međunarodnoj areni, prenosi Reuters.

Sporazum je Iran potpisao 2015. godine sa šest velikih sila, uključujući i SAD, a podrazumijeva ublažavanje sankcija Teheranu u zamjenu za prekid razvoja nuklearnog programa te zemlje.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je 8. maja da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma.

Izvor: Agencije