Mediji: SAD razmatra povlačenje vojske iz Njemačke

SAD, Vojnici, Vojska, Amerilki vojnici
Najveći vojni budžet je onaj SAD-a, koji je porastao 5,3 posto 2019. godine, na 38 posto svjetskih vojnih rashoda (EPA)

Pentagon proučava troškove odlaska ili premještanja američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj, što je najvažniji kontingent američke vojske izvan SAD-a, piše Washington Post.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump tu je ideju već iznio tokom sastanka s vojnim zvaničnicima. To je izazvalo zabrinutost u evropskim članicama NATO-a koje ne znaju da li je Trump ozbiljan ili samo želi izvršiti pritisak na njih prije samita Sjevernoatlantske alijanse u Briselu 11. i 12. jula, prenose agencije.

Trump je također uputio prijeteće pismo u sedam savezničkih prijestolnica, među kojima je i Berlin, kako bi ih podsjetio na obavezu da do 2024. godine trebaju izdvajati dva posto BDP-a na odbranu. Američki predsjednik redovno zamjera što Washington plaća najveći dio budžeta NATO-a.

Njemačka, čiji odnosi sa Washingtonom posljednjih mjeseci nisu najbolji, već je saopćila kako možda neće moći ispuniti obećanje.

Interna studija

Među opcijama koje se u SAD razmatraju je povlačenje velikog broja vojnika, a u Njemačkoj je u službi približno 35.000 Amerikanaca, te prebacivanje svih ili jednog dijela u Poljsku, političku saveznicu koju Trump uzima kao primjer za postizanje traženog cilja od dva posto BDP-a.

Prema Washington Postu, koji citira anonimne zvaničnike, studija je još uvijek internog karaktera.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće demantirao je kako je tražena analiza o eventualnom povlačenju američkih trupa iz Njemačke.

Navode je također demantirao i glasnogovornik Pentagona Eric Pahon, rekavši kako američko Ministarstvo odbrane „stalno ispituje pozicije trupa i analizira odnos troškova i koristi“.

„Ostat ćemo angažirani u Njemačkoj, našoj saveznici u NATO-u, kao i u NATO-u“, rekao je on.

Česte kritike

Trump je često kritizirao Alijansu koju je nazvao „zastarjelom“ tokom izborne kampanje 2016. godine, a nedavno je rekao kako je NATO „štetniji“ nego Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji je također na udaru njegovih kritika.

Američke trupe se u Njemačkoj nalaze od Drugog svjetskog rata i ta država služi kao pozadinska baza za američke vojne operacije u Africi i na Bliskom istoku.

Sjevernoatlantska alijansa je već decenijama ključni stub zapadne sigurnosti, navode agencije.

Izvor: Agencije