Mađarska i Češka: Nismo ušli u sporazum o prijemu migranata

To je navedeno u dokumentu koji je kancelarka proslijedila liderima svojih koalicionih partnera, a u koji je Reuters imao uvid (EPA)

Glasnogovornik mađarske vlade saopćio je da njegova zemlja nije ušla ni u kakav sporazum o prijemu tražitelja azila iz Njemačke, a i premijer Češke Andrej Babiš demantirao je da je Češka medju 14 zemalja koje su obećale Njemačkoj i kancelarki Angeli Merkel da će primati izbjeglice koje su azil zatražile u nekoj drugoj zemlji.

Prethodno je Reuters javio da je imao uvid u dokument koji je njemačka kancelarka proslijedila liderima svojih koalicionih partnera, a u kojem se navodi da je 14 zemalja EU-a saopćilo da je spremno potpisati sporazume s Njemačkom o prijemu tražitelja azila koji su prethodno bili registrovani drugdje.

Prema dokumentu – koji britanska agencija vidi kao napor da se umire bavarski saveznici Angele Merkel – bilateralni sporazumi će proces deportiranja izbjeglica, koje su ranije registrirane u nekoj drugoj zemlji članici EU-a, učiniti daleko efikasnijim.

“Nikakav takav sporazum nismo postigli. Nemoguće je da migrant uđe u Mađarsku, a da prethodno nije već ušao u neku drugu članicu EU-a”, rekao je glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovač, dodavši da je 2015. Njemačka pokušala Mađarsku učiniti prvom zemljom u koju migranti ulaze, ali da je Budimpešta već tada to odbila, prenosi Reuters.

Postizanje takvog sporazuma negirao je i premijer Češke.

“Nikakvi razgovori Češke i Njemačke o tome nisu održani, a moja vlada i ne planira da se uključi u sporazum koji bi značio sistematsko prihvatanje ilegalnih migranata. Smatram da su to vijesti koje šire paniku i potpuna su besmislica”, kazao je Babiš, javljaju češki mediji.

Češki premijer je ironično prokomentirao da je do sada mislio da postoje samo “ruske lažne vijesti”, a da izgleda ima i “njemačkih lažnih vijesti”.

“Nikakve pregovore ne planiramo. Nema razloga da o tome razgovaramo. Iz principa to odbijamo, takav dogovor ne bismo potpisali ni da nam se (Njemačka) obratila, a nije”, rekao je Babiš, navodi Beta.

Austrije nema na listi

Reuters je ranije javio da su među zemljama koje su izrazile spremnost za potpisivanje takvih sporazuma Mađarska, Poljska i Češka Republika – zemlje koje su se protivile bilo kakvoj šemi raspodjele tražitelja azila po kontinentu.

Među drugim zemljama koje su navedene u dokumentu su Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Litvanija, Latvija, Luksemburg, Holandija, Portugal i Švedska.

Austrija, čiji novi kancelar Sebastijan Kurz ima čvrst stav u pogledu imigracije i vlada u koaliciji sa krajnjom desnicom, nije prisutna na listi 14 zemalja, napominje Reuters.

Prema Dublinskoj konvenciji EU-a tražitelji azila moraju podnijeti zahtjev u prvoj zemlji EU-a u koju kroče.

Lideri EU su se, na upravo održanom samitu, dogovorili da izbjeglice raspodijele između sebe na dobrovoljnoj osnovi i osnuju “kontrolirane centre” unutar EU-a za obradu zahtjeva za azil.

Izvor: Agencije