Austrija predsjedava EU-om: Želimo biti graditelji mostova

Želimo biti graditelji mostova, smanjiti tenzije u EU, osigurati da EU bude snažna, ističe Kurz (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz preuzeo je šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom od bugarskog premijera Bojka Borisova.

Ovo je treći put da će Austrija predsjedavati EU-om, ovog puta pod motom “Evropa koja štiti”, u trenutku kada se EU suočava sa unutrašnjim izazovima, kao što su pitanja sigurnosti i migracija, kao i budućnost Unije.

Zvanična predaja predsjedavajuće pozicije održana je u Schladmingu u Austriji.

“Želimo biti graditelji mostova, smanjiti tenzije u EU, osigurati da EU bude snažna. Želimo dati doprinos tome da EU bude jedinstvenija i fokusiranija“, istakao je Kurz, dok je Borisov podsjetio da je njihov slogan predsjedavanja bio “Zajedno smo jači”.

Približavanje Zapadnog Balkana Uniji

“Simbolika slogana austrijskog predsjedavanja jest “Evropa koja štiti”, a mi se možemo zaštititi samo ako smo ujedinjeni“, naveo je on.

Predsjednik Vijeća EU-a Donald Tusk istakao je da je Bugarska mnogo uradila na približavanju Zapadnog Balkana Uniji i izrazio uvjerenje da će Austrija nastaviti tim putem.

“Stanovnici Evrope od nas već dugo očekuju da pokažemo odlučnost, ponovo uspostavimo osjećaj sigurnosti i reda. Ljudi to žele ne zato što su postali ksenofobični i žele se ograditi zidom od ostatka svijeta nego zato što je posao svake vlasti da čuva i provodi zakon te štiti svoju teritoriju i granice“, istakao je Tusk.

Izvor: Al Jazeera i agencije