Postignut dogovor EU čelnika o migrantima

Čelnici 28 država članica Evropske unije postigli su u petak u ranim jutarnjim satima, nakon gotovo cjelonoćne rasprave, kompromis oko pitanja migracija, dogovorivši uspostavljanje zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU-a.

Tim kompromisom prevladano je protivljenje Italije, koja je blokirala usvajanje svih zaključaka ako se ne postigne dogovor o migracijama.

Zaključcima se kaže da bi migranti koji su spašeni na moru u skladu s međunarodnim pravom trebali biti primljeni “u kontrolirane centre u državama članicama”.

Prihvat migranata na dobrovoljnoj osnovi

Ti centri bi bili uspostavljeni u onim članicama koje to žele, jedino na dobrovoljnoj osnovi.

U tim centrima, koji će imati “punu podršku EU-a, omogućit će se razlučivanje ilegalnih migranata, koji će biti vraćeni, od onih kojima je potrebna međunarodna zaštita”.

“Sve mjere u kontekstu tih kontroliranih centara, uključujući premještanje i naseljavanje, bit će na dobrovoljnoj osnovi, bez prejudiciranja reforme Dablinske uredbe”, kaže se u zaključcima samita o migracijama, usvojenim nakon devet sati rasprave, nešto prije 5:00 sati ujutro.

Čelnici su, također, pozvali Evropsko vijeće i Evropsku komisiju da što prije istraže koncept regionalnih platformi za iskrcavanje u saradnji s trećim zemljama i s Visokim komesarijatom Ujedinjenih naroda za izbjeglice i Međunarodnom organizacijom za migracije.

Uz pomoć tih platformi za iskrcavanja “razbio bi se poslovni model krijumčara ljudima i tako spriječilo tragične gubitke života, eliminiranjem poticaja za kretanja na opasan put”, kaže se u zaključcima.

Za Tursku tri milijarde eura

Čelnici EU-a su dogovorili da se Turskoj proslijedi drugi dio finansijske podrške za izbjeglice zbrinute u ovoj zemlji u vrijednosti od tri milijarde eura.

Osim toga, Afričkom fondu EU-a (Maroko i druge sjevernoafričke zemlje) bit će odobrena pomoć od 500 miliona eura, radi sprečavanja ilegalnih migracija prema Evropi.

Italijanski premijer Guiseppe Conte izrazio je zadovoljstvo i rekao da “Italija više nije sama”.

“Bili su to dugi pregovori, ali mi smo zadovoljni”, rekao je Conte.

Dodao je da dogovoreni kompromis uključuje “načelo da svi brodovi moraju poštovati zakone, dakle i nevladine organizacije, da se ne miješaju u operacije obalne straže na libijskom obali”.

Italija je prigovarala nevladinim organizacijama da krše zakone uključuvanjem u akcije spašavanja izbjeglica na moru.

Jača saradnja EU-a i NATO-a

Postignuti kompromis ne uključuje dogovor oko sistema azila, o čemu nema saglasnosti među članicama EU-a, ali predstavlja ključni, iako nepotpuni odgovor na pitanje koje u ovom trenutku najviše dijeli Evropsku uniju.

Sve zemlje zemlje članice EU.a trebaju snažno štititi vanjske granice te aktivnije raditi na vraćanju ilegalnim migranata.

Lideri EU-a poručili su kako Unija mora preuzeti više odgovornosti za vlastitu sigurnost te u tome da bude pouzdan odbrambeni partner.

U tom kontekstu je naglašeno kako je potrebno produbljivanje saradnje između EU-a i NATO-a.

Upućen je i poziv za jačanje funkcioniranja Svjetske trgovinske organizacije te se posebno zahtijeva popunjavanje praznina u pregovorima.

Naglašeno je kako podrška u trgovini, razvoj, efikasne i transparentne sankcije trebaju biti ažurirane unutar strukturama WTO-a.

Podrška sporazumu Makedonije i Grčke

U deklaraciji se navodi kako američko uvođenje carina na čelik i aluminij ne može biti opravdano sigurnosnim razlozima te kako EU podržava uzvratne mjere s ciljem zaštite tržišta.

Lideri EU-a poručili su kako podržavaju dogovor i pronalaženje rješenja između Makedonije i Grčke vezano za spor oko imena te kako je odobrena završna deklaracija Vijeća za opće poslove vezano za proširenje.

Upućen je poziv Rusiji da prihvati odgovornost vezano za obaranje aviona MH17 Malaysia Airlinesa te kako ova zemlja mora sarađivati da bi u ovom slučaju bile otkrivene činjenice. 

Izvor: Al Jazeera i agencije