Rouhani: Bacit ćemo SAD na koljena

Iran, Nuklearna elektrana
Teheran tvrdi da IAEA nema zakonske osnove da pregleda postrojenja (EPA)

Predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio je u četvrtak da Islamska Republika neće podleći pritiscima i riješit će sve probleme a da ne žrtvuje svoj nacionalni dignitet i slobodu.

On je obraćanju na nacionalnoj televiziji rekao je da se Iran nikada neće predati pred Amerikom, dodavši da će “SAD baciti na koljena”.

“Moramo pokazati svijetu da ćemo prevladati probleme i teškoće, bez žrtvovanja naše slobode, neovisnosti, demokracije, republičkog sustava, religije i kulture”, poručio je Rouhani, prenosi Fena agenciju Sputnjik.

Predsjednik SAD-a Donald Trump početkom svibnja je najavio da se Amerika povlači iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine te da će Iranu ponovo nametnuti sankcije, možda čak i strože.

Stav Irana je da ima pravo na obogaćivanje uranija u mirnodopske svrhe.

Frustracija zbog evropskih prijedloga

Ajatolah Ali Khamenei naglasio je da Iran ne može istovremeno biti pod sankcijama i odustati od nuklearnog programa te poštovati ograničenja koje je nametnulo šest svjetskih sila.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Irana, Abbas Araghchi, rekao je nedavno da bi se Teheran mogao povući iz nuklearnog sporazuma ukoliko se ne postigne dogovor s europskim partnerima.

Iran želi sačuvati ugovor, ali, kako je naveo, treba napraviti dodatne prilagodbe nakon izlaska Washingtona iz sporazuma.

Iran ističe da, ukoliko su Europljani zainteresirani za ugovor, trebali bi raditi na tome bez SAD-a i ponovnog nametanja sankcija.

Teheran je u nekoliko navrata naglašavao da želi spasiti sporazum, ali i frustraciju zbog europskih prijedloga za očuvanje sporazuma.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO