Iran ponovo otvorio postrojenje za obogaćivanja uranija

Međunarodna agencija za atomsku energiju je obaviještena o planovima za obnovu proizvodnje uranija u Iranu (EPA)

Iran je ponovno otvorio nuklearno postrojenje koje nije radilo devet godina u okviru priprema Teherana za povećanje kapaciteta za obogaćivanja uranija, ako nakon povlačenja SAD-a propadne sporazum sa svjetskim silama o njegovom nuklearnom programu, objavila je iranska Agencija za atomsku energiju.

Napetosti između SAD-a i Irana su se pojačale nakon što je predsjednik Donald Trump povukao Washington iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, po kojem je Iran ograničio svoj program obogaćivanja uranija kako bi ublažio strahove da te njegove aktivnosti mogu biti iskorištene za razvoj nuklearnog oružja.

Evropske potpisnice pokušavaju spasiti sporazum, no iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, Agenciji za atomsku energiju je ovog mjeseca naredio da počne pripreme za unapređenje kapaciteta za obogaćivanje uranija za slučaj da evropski napori propadnu.

Agencija za atomsku energiju je u srijedu saopćila da je, po Khameneijevom nalogu, ponovno pokrenuto postrojenje za proizvodnju uranija heksafluorida, koji se koristi u procesu obogaćivanja uranija, te da je tamo već isporučena određena količina “žutog kolača”, odnosno pročišćenog koncentrata uranijeve rude.

Nedostatak ‘žutog kolača’

Uranijeva ruda pretvara se u plin uranijev heksafluorid – UF6 prije obogaćivanja.

Postrojenje za proizvodnu UF6, koje nije radilo od 2009. godine, zbog nedostatka “žutog kolača”, dio je kompleksa za obradu uranija u Isfahanu, po objavi na internetskim stranicama Agencije za atomsku energiju Irana.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja nadzire provedbu nuklearnog sporazuma, saopćila je da ju je početkom juna Agencija za atomsku energiju Irana obavijestila o planovima za obnovu proizvodnje UF6.

Iranski je potez simboličan i dopušten po sporazumu koji omogućava Teheranu da obogaćuje uranij na 3,67 posto, što je mnogo manje od 90 posto, koliko je potrebno za proizvodnju oružja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO