Salvini poručio Macronu: Ako nema krize, povedi migrante kući

Emmanuel Macron boravio je u utorak u privatnoj posjeti papi Franji, gdje je rekao da nema migrantske krize (EPA)
Emmanuel Macron boravio je u utorak u privatnoj posjeti papi Franji, gdje je rekao da nema migrantske krize (EPA)

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini poručio je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da, ako misli da ne postoji migrantska kriza, otvori vrata svoje kuće izbjeglicama i migrantima.

Salvini je reagirao na Macronovu izjavu iz Rima, gdje se sastao s papom Franjom, da ne postoji nikakva migrantska kriza.

Ako je to slučaj, kaže Salvini, “Macron bi trebao otvoriti vrata svoje kuće za 9.000 migranata”, koliko je Francuska obećala da će primiti iz Italije, u skladu sa sporazumima EU-a.

‘Lako je slikati se s papom’

Odbijajući dozvoliti privatnim spasilačkim brodovima da pristanu u Italiji, Salvini je izazvao partnere iz EU-a da prime još migranata, prenosi Tanjug agenciju AP.

“Previše je lako slikati se s papom, bez poštovanja sporazuma, a vraćati žene i djecu na granicama”, rekao je Salvini, aludirajući na odbijanje Francuske da dozvoli migrantima da prijeđu granicu s Italijom.

“Francuska arogancija više nije u modi u Italiji”, dodao je Salvini.

Macron je utorak boravio u privatnom posjetu papa Franji, a do susreta je došlo u trenutku kada u Europi postoje napetosti u vezi migranata.

Rim ljut što Francuska vraća migrante iz Italije

Papa je ranije pozvao države da prihvate sve izbjeglice o kojima mogu brinuti.

Američka agencija podsjeća da je službeni Rim ljutit jer Francuska vraća migrante koji ilegalno ulaze iz Italije.

Francuska je ranije uputila kritike novoj talijanskoj Vladi, nazivajući je neodgovornom i ciničnom, nakon što je Rim odbio primiti migrante s broda “Aquarius”.

Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u nakon toga na razgovor francuskog veleposlanika.

Izvor: Agencije


Povezane

Italija više ne želi pomagati u poslu oko ilegalne imigracije, pa će morati naći druge luke u koje će ići, poručio je italijanski vicepremijer.

16 Jun 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO