SAD povlači politiku ‘nulte tolerancije’ za migrante

Migrantske porodice puštene iz pritvora (Reuters)

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država kažu da će ova zemlje privremeno povući politiku “nulte tolerancije” za migrante.

Kevin McAleenan, komesar Carina i granične zaštite, kazao je u ponedjeljak kako je izvršnom uredbom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa od prošle sedmice privremeno zaustavljeno razdvajanje migrantskih i izbjegličkih porodica, osim ako su u pitanju osobe s kriminalnom prošlošću ili ako je u pitanju dobrobit djeteta.

Trumpova uredba došla je nakon bijesa javnosti zbog razdvajanja više od 2.300 migrantskih i izbjegličkih porodica na granici.

Trump kritizirao Obaminu politiku

McAleenanova najava vraća ovaj dio politike na pristup “uhvati i pusti” bivšeg predsjednika Baracka Obame, kuju je Trump žestoko kritizirao, govoreći kako je Obama pozvao kriminalce i nasilnike u zemlju.

Državni tužitelj Jaff Sessions najavio je politiku “nulte tolerancije” u aprilu, kazavši kako će svaka osoba koja bude uhvaćena u ilegalnom prelasku granice van graničnih prelaza biti procesuirana.

U ponedjeljak je taj pristup branio u govoru u Nevadi, što je kontradiktorno onome što je McAleenan kazao samo nekoliko sati poslije.

“Nastavit ćemo procesuirati odrasle koji ovdje dolaze ilegalno. Uradit ćemo sve što je u našoj moći da izbjegnemo razdvajanje porodica. Sve federalne agencije rade marljivo kako bi postigli taj cilj.”

Prošle sedmice Ministarstvo pravosuđa zatražilo od suda u Kaliforniji da izmijeni odluku saveznog suda kojom se kaže da se djeca migranata i izbjeglica mogu zadržati u pritvoru do 20 dana.

Vladi ponestalo resursa

Advokati su rekli da ta odluka neće biti održiva na sudovima.

Obraćajući se novinarima u Teksasu, Mc Aleenan je kazao da je zaustavio slanje slučajeva roditelja na procesuiranje u “prvom satu” nakon što je Trump potpisao izvršnu uredbu.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders istakla je da je odluka administracije privremena, jer je vladi ponestalo resursa.

Miriam iz Gvatemale govori kako je njen sin odvojen na granici

Još uvijek stižu izvještaji o zbunjenim majkama i očevima koji se bore da ponovu budu sa svojom djecom, od kojih su razdvojeni na granici.

Majka iz Gvatemale, brišući suze, kazala ne novinarima u El Pasu, Teksas, kako joj je sin oduzet nakon što su prešli granicu.

Dječak je završio u prihvatilištu u New Yorku.

Kada je majka kontaktirala socijalne radnike da bi razgovarala sa sinom, rečeno joj je da je dijete ljuto i ne želi razgovarati jer vjeruje da ga je majka ostavila.

Ova majka jedna je od pet roditelja koji su svoj problem iznijeli novinarima u El Pasu.

Roditelji ne znaju kada će vidjeti djecu

Govoreći španski i s elektronskim narukvicama na člancima, kažu da im nije rečeno kada će ponovo vidjeti svoje kćeri i sinove.

McAleenan kaže da je 538 djece koja su razdvojena od maja vraćeno njihovim porodicama, da i dalje rade na tom poslu.

Ostaje nejasno koliko će taj proces trajati, a neki roditelji kažu da još uvijek ne znaju gdje se njihova djeca nalaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije