Vijeće Evrope upozorava na rast ksenofobnog populizma

Iza Njemačke slijedi Italija sa 47.900 odobrenih zahtjeva te Francuska sa 41.400 zahtjeva (EPA)
Iza Njemačke slijedi Italija sa 47.900 odobrenih zahtjeva te Francuska sa 41.400 zahtjeva (EPA)

U Evropi je na djelu “stalni rast” ksenofobnog populizma i govora mržnje, upozorila je stručna grupa Vijeća Evrope, prenosi u petak agencija dpa.

Populisti migraciju smatraju prijetnjom društvenoj koheziji i sigurnosti, često zanemarujući “dokaze temeljene na činjenicama”, istaknula je Komisija Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije u svom godišnjem izvještaju objavljenom u petak.

Stručna grupa upozorila je da se zabrinutost za sigurnost koristi kako bi se “opravdalo rašireno balansiranje s temeljnim ljudskim pravima migranata i drugih ranjivih grupa”.

Migracijska kontrola

Stručnjaci kažu da, iako je nekoliko evropskih zemalja posvećeno velikim naporima da integriraju izbjeglice, posebno na području smještaja, obrazovanja i zapošljavanja, i dalje se previše naglašava migracijska kontrola.

Vlade bi “trebale promijeniti svoje narative kako bi oni bili ujednačeniji i bazirani na činjenicama u kojima se naglašava pozitivan doprinos dobro vođene migracije”, rekao je predsjedajući komisije Jean-Paul Lehners.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuska policija optužena je za kršenje prava migranata koji iz Italije pokušavaju da pređu u ovu državu. Međunarodne humanitarne organizacije i aktivisti tvrde da je pritvaranje izbjeglica redovna pojava, kao i da se prava djece izbjeglica redovno zanemaruju. S druge strane, policija te navode negira i tvrdi da samo pokušava da zaustavi ilegalnu imigraciju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO