‘Turska čelična dama’ konkurent Erdoganu na predsjedničkim izborima

Meral Aksener, predsjednici Dobre stranke, u predizbornom periodu strani mediji posvećuju posebnu pažnju (EPA)

U Turskoj će u nedjelju biti održani vanredni predsjednički i parlamentarni izbori, na kojima će aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan imati čak pet protivkandidata za funkciju šefa države, koji će nakon izbora imati značajno šira ovlaštenja, pošto će u toj zemlji biti uveden predsjednički sistem rukovođenja državom.

Analitičari smatraju da će to biti suočavanje Erdogana s najvećim valom opozicije od svoje prve izborne pobjede 2002. godine.

Pored Erdogana, na konačnoj listi kandidata za predsjednika Turske su Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharrem Ince, Selahattin Demirtas i Temel Karamollaoglu.

‘Kada žena baci maramu na pod’

Aksener je predsjednica Dobre stranke, kojoj u ovom predizbornom periodu strani mediji posvećuju posebnu pažnju.

“Predsjednička kandidatkinja Aksener ide iz grada u grad i sakuplja šarene marame, poznate kao ‘šamije’, od svojih pristalica”, objavio je nedavno CNN i dodaje da ako ona pobijedi, marame će biti izložene u Cankayi, bivšoj predsjedničkoj palati u Ankari.

Prema turskoj tradiciji, sporovi između muškaraca i žena završavaju kada žena baci maramu na pod.

Meral Aksener pojedinci u inostranstvu nazivaju “turskom čeličnom damom”, a kod kuće je zovu Asenom, mitološkom ženom vučicom koja je odbranila turska plemena od opasnosti.

‘Volim da budem majka’

“Neki ljudi me zovu sestrom, ali ima mnogo mladih koji me zovu ‘Majka Meral’, i volim da budem majka”, rekla je Aksener, koja je jedina žena kandidatkinja na predstojećim predsjedničkim izborima.

Njena stranka nova je na turskoj političkoj sceni, a da je Aksener veteran u politici, jer je obavljala funkciju ministrice unutrašnjih poslova osam mjeseci, i to kada je, kako se navodi, prljavi rat protiv kurdskih pobunjenika bio na vrhuncu i kada se širio val kršenja ljudska prava u Turskoj.

Kada su je ispitivali o tim navodima, Aksener se pobunila, tvrdeći da nisu postojala kršenja ljudskih prava od vlade dok je bila ministrica, piše američka mreža, i podsjeća da je Aksener, kao i svi kandidati opozicije, obećala da će promijeniti turski politički sistem na stanje prije promjena koje je Erdogan izglasao prošle godine na referendumu.

Izvor: Agencije