Trump produžio sankcije Sjevernoj Koreji

Donald Trump i Kim Jong-un su se nedavno sastali u Singapuru kako bi razgovarali o denuklearizaciji Korejskog poluotoka (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump donio je u petak odluku o produženju sankcija Sjevernoj Koreji za još jednu godinu.

Dan ranije američki je predsjednik govorio kako Pjongjang poduzima korake ka denuklearizaciji, što bi značilo i korak ka ublažavanju restriktivnih mjera.

Trump je izjavio da je u toku uništavanje četiri velike lokacije za izvođenje nuklearnih proba u Sjevernoj Koreji i ocijenio da se “proces potpune denuklearizacije već počeo odvijati”.

Trump se odlučio na sankcije kao dio njegove agende “maksimalnog pritiska” na Sjevernu Koreju, uz opravdanje “neobičnim i vanrednim” nuklearnim prijetnjama.

Za potpunu denuklearizaciju

U ranijoj izjavi američki predsjednik nije isključio ublažavanje sankcija Sjeveru ukoliko napuste nuklearni program.

Zvanična politika SAD-a je da će sankcije biti ukinute samo onda kada dođe do potpune i verificirane denkulearizacije Sjeverne Koreje, prenose agencije.

Trump i lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un su se nedavno sastali u Singapuru kako bi razgovarali o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Lider SAD-a je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo, dodavši da svijet očekuje velika promjena.

Izvor: Agencije