Sjeverna i Južna Koreja najavljuju ujedinjenje porodica

Ujedinjenje porodica jedno je od koraka koje su obećali lideri dvije Koreje (EPA)

Delegacije Sjeverne i Južne Koreje dogovorile su se da od 20. do 26. augusta organizuju ponovno spajanje porodica, koje su razdvojene u Korejskom ratu, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje pozivajući se na zajedničko saopćenje delegacija. 

Ujedinjenja porodica, koje će biti prvo poslije tri godine, jedno je od koraka koje su obećali sjevernokorejski lider Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in kako bi unaprijedili odnose, koji su pogoršani zbog nuklearnih i raketnih programa Pjongjanga, prenio je Reuters. 

Predaja posmrtnih ostataka

Sjeverna Koreja mogla bi započeti proces predaje posmrtnih ostataka vojnika iz Korejskog rata, uključujući i Amerikance, izvijestili su ranije američki dužnosnici.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti dužnosnici su Reutersu izjavili su da će Sjeverna Koreja predati posmrtne ostatke UN-ovoj komandi u Južnoj Koreji, odakle će biti prebačeni u zračnu bazu Hickam na Havajima.

Jedan je dužnosnik kazao da očekuje predaju “značajnog broja” ostataka, ali je odbio iznijeti konkretan broj s obzirom na nepredvidljivost sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Izvor: Agencije