Putin okuplja dvije Koreje, Kinu i Japan

Nakon susreta Trumpa i Kima, Putin je krenuo u snažnu diplomatsku inicijativu (EPA)

Povijesni sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una pridonijet će denuklearizaciji Korejskog poluotoka, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon sastanka s južnokorejskim kolegom Moon Jae-inom u petak.

Na susretu u Moskvi, Putin je pozvao Moona na forum s čelnicima Kine, Japana i obiju Koreja, na kojem će se razgovarati o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Putin je rekao da se stanje na Korejskom poluotoku postupno poboljšava, prenosi Reuters.

Britanska agencija navodi kako se upravo pregovara o skorom sastanku Putina i Johna Boltona, američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost, dok teku pripreme za sastanak američkog kongresnog izaslanstva s ruskim zastupnicima.

Kim još nije odgovorio na poziv

Moskva i Seul “naglasili su napore za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka i osiguranje trajnog mira i stabilnosti na poluotoku u sjeveroistočnoj Aziji”, piše u izjavi koju su potpisali Putin i Moon, prvi južnokorejski predsjednik koji je posjetio Moskvu od 1999. godine.

I Moskva i Seul nadaju se da će smanjenje napetosti s Pjongjangom otvoriti mogućnost za gospodarske i infrastrukturne projekte.

Putin je u petak pozvao Moona na godišnji gospodarski forum u Rusiji, gdje se očekuje i japanski premijer, a pozvani su i čelnici Kine i Sjeverne Koreje.

“Bili bismo oduševljeni da nam se južnokorejski predsjednik pridruži kao počasni gost na Gospodarskom forumu istoka od 11. do 13. rujna u Vladivostoku”, izjavio je on.

Na forum je Putin već pozvao kineskog predsjednika Xi Jinpinga te sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una, koji nije nikada posjetio Rusiju.

“Kim Jong-un, za sada, nije odgovorio na poziv”, rekao je savjetnik Kremlja Juri Ušakov, prenosi ruska agencija Tass.

Američka delegacija uskoro u Moskvi

Japanski premijer Shinzo Abe već je potvrdio da će sudjelovati, piše France presse.

Ako se svi čelnici odazovu, Rusija bi u rujnu mogla organizirati summit dviju Koreja, Kine i Japana, nakon smirivanja napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa.  

Brojne zemlje, uključujući Rusiju i Južnu Koreju, već razmatraju gospodarska ulaganja u Sjevernu Koreju čim se ukinu sankcije.

Putin i Moon suglasili su se da će zajednički istraživati na polju energetike i željezničke mreže u projektima Rusije i Sjeverne te Južne Koreje.

Američko kongresno izaslanstvo sastat će se s ruskim zastupnicima u Moskvi i Sankt Peterburgu sljedeći tjedan, objavili su državni mediji u petak, u danima sve glasnijih nagađanja o mogućem susretu između Trumpa i Putina.

Posjet zastupnika, uključujući  članove oba doma američkog Kongresa, “važan je signal” i omogućit će poboljšanje međusobnih odnosa, rekao je novinarima u Washingtonu ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov, a prenijela agencija Tass.

Trump za povratak Rusije u G8

Očekuje se da će sljedeći tjedan u Moskvu otputovati i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, kako bi razgovarao o mogućem sastanku Trumpa i Putina.

Američki i ruski predsjednik sastali su se na summitu G20 u Hamburgu prošle godine.

Uoči nedavnog summita G7 u Quebecu, Trump je rekao da bi skupina trebala ponovno prihvatiti Rusiju kao članicu.

Rusiju je skupina G8 odbila prije četiri godine, pošto je pripojila ukrajinski Krim, gdje se nalazi velika ruska pomorska baza.

Izvor: Agencije