Netanyahu i Kushner razgovarali o ‘Sporazumu stoljeća’

Benjamin Netanyahu je izrazio zahvalnost Donaldu Trumpu zbog podrške koju SAD pruža Izraelu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i delegacija SAD-a, koju predvodi Jared Kushner, zet predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i viši savjetnik u Bijeloj kući, razgovarali su o “Sporazumu stoljeća”, koji je pripremio SAD kako bi ponovo bili pokrenuti mirovni pregovori između Izraela i Palestine.

U saopćenju Vlade Izraela se navodi da su sastanku, osim Netanyahua i Kushnera, prisustvovali ambasador SAD-a u Izraelu David Friedman i Trumpov izaslanik za Bliski istok Jason Greenblatt, prenosi Anadolija.

Netanyahu je tokom susreta izrazio posebnu zahvalnost predsjedniku SAD-a Trumpu zbog podrške koju njegova zemlja pruža Izraelu.

Na sastanku je, osim o “Sporazumu stoljeća”, razgovarano i o situaciji u Gazi.

SAD želi da zemlje Zaljeva investiraju

Američki konzulat je saopćio da se američka delegacija neće sastajati s palestinskim zvaničnicima.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas je ranije izjavio da je SAD ostao bez uloge posrednika u pregovorima dviju strana, nakon što je Trump u decembru 2017. godine donio odluku kojom je Jerusalem priznao kao glavni grad Izraela.

Kushner i Greenblatt su prethodno posjetili i Jordan, Saudijsku Arabiju, Egipat i Katar, kako bi razgovarali o “Sporazumu stoljeća”.

List Haaretz je ove sedmice naveo da će Trumpova administracija zatražiti od država Zaljeva da investiraju milijardu dolara u ekonomiju Pojasa Gaze, s ciljem smirivanja sigurnosne situacije i pripremanja scene prije obznanjivanja “Sporazuma stoljeća”.

List je naveo da će ovaj prijedlog biti iznesen tokom razgovora Kushnera i Greenblatta s liderima Katara, Saudijske Arabije, Egipta, Jordana i Izraela.

Izvor: Agencije