Na mini-samitu o migracijama sudjeluje 16 zemalja

Nedjeljeni sastanak sazvao je Juncker kako bi, po općeprihvaćenoj ocjeni, pomogao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel (Arhiva)

Najmanje 16 zemalja članica Evropske unije, među njima Hrvatska, sudjelovat će u nedjelju popodne na neformalnom sastanku o migracijama i azilu, koji je sazvao predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker je ranije objavio da za nedjelju saziva “neformalni radni sastanak o migracijama i azilu kako bi uoči Evropskog vijeća sa grupom čelnika država ili vlada zainteresiranih država članica potražio evropska rješenja tog pitanja”.

Komisija tada nije objavila ko je sve pozvan na sastanak.

U početku se spominjalo da će na sastanku biti osam zemalja: Njemačka, Francuska, Italija, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka i Malta.

‘Svi su pozvani’

Glasnogovornik Komisije Alexander Winterstein u petak je na konferenciji za novinare rekao da je još osam zemalja pokazalo želju sudjelovati: Hrvatska, Belgija, Holandija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska i Slovenija.

“Poziv ostaje otvoren. Niko nije isključen, svi su pozvani, a niko nije ni obvezan doći”, izjavio je Winterstein.

Zemlje Višegradske grupe – Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka – odbile su sudjelovati na sastanku u nedjelju.

Glasnogovornik Winterstein rekao je da u nedjelju neće biti konferencije za novinare niti će se se donositi bilo kakve odluke, jer je riječ o neformalnom sastanku.

Međutim, prema prvotnim planovima Evropske komisije, bila je planirana zajednička izjava, a u javnost je procurio i nacrt takve izjave.

U pripremljenom nacrtu izjave, koji je sada završio u košu, navodi se sljedeće: “Odlučni smo postići napredak u daljnjem smanjenju broja ilegalnih dolazaka u Evropsku uniju, posebno jačanjem zaštite na vanjskim granicama, zajedničkim i usklađenim postupcima azila te kroz pojačanu saradnju s tranzitnim kao i sa zemljama iz kojih dolaze migranti. Istovremeno, vidimo da postoji snažna potreba da se smanje sekundarna kretanja, između ostaloga, sprječavanjem nezakonitog prelaska unutrašnjih granica između zemalja članica te na način da se osigura brza readmisija”

Međutim,  Italija se snažno usprotivila zajedničkoj izjavi, jer bi to po njoj značilo da se Njemačka osigurava od dolaska izbjeglica.

Pomoć za njemačku kancelarku

Nedjeljeni sastanak sazvao je Juncker kako bi, po općeprihvaćenoj ocjeni, pomogao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja se našla u velikim problemima nakon što su vlasti u Bavarskoj, gdje je na vlasti CSU-u, sestrinska stranka CDU-a, zaprijetile da će jednostrano početi vraćati izbjeglice s njemačkih granica u zemlje u koje su prvo ušli.

Merkel je od CSU-a dobila rok do samita 28 članica EU-a 28. i 29. juna da pokuša naći rješenja za to pitanje na evropskom nivou.

Sazivanje mini-samita samo nekoliko dana prije redovnog samita 28-orice nije naišlo na razumijevanje ni kod predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska, koji predsjedava samitima EU-a.

Glasnogovornik njemačke vlade u petak je izjavio da ne treba očekivati zajedničko rješenje za problem migracija na samitu 28-orice krajem sljedeće sedmice i da stoga treba treba naći “bilateralna i multilateralna rješenja” na samitu u nedjelju.

Izvor: Agencije