Katar: Nećemo podržati nijednu stranu u uništavanju Jemena

Katarski ministar je razgovarao u Briselu sa šeficom vanjske politike EU-a Federicom Mogherini (EPA)

Katarski ministar vanjskih poslova Sheik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani naglasio je kako Doha smatra da rješenje za Jemen leži u okupljanju svih strana za istim pregovaračkim stolom, a ne u pružanju podrške jednima na račun drugih u uništavanju ove zemlje, prema njegovim riječima.

Katarski ministar je dao ove izjave tokom razgovora u Briselu sa šeficom vanjske politike EU-a Federicom Mogherini.  

Oprečne agende

Prema riječima Al-Thanija, njegova država prati situaciju u Jemenu a svojevremeno je bila i dio arapske koalicije za povratak legitimiteta početkom 2015., kada je cilj bio postizanje političkog rješenja i okupljanje Jemenaca različitih orijentacija oko inicijative Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja (GCC).  

Dodao je da se pravac koalicije sada promijenio, gdje se mogu vidjeti tajni zatvori, mučenja i oprečne agende između zemalja koalicije.  

Ministar je naglasio da njegova zemlja neće podržavati stav Irana ili bilo koje druge strane u uništavanju Jemena, istakavši da Doha podržava postizanje stabilnosti za narod Jemena i okupljanje jemenskih frakcija za istim pregovaračkim stolom kako bi riješili krizu u svojoj državi.

Izvor: Al Jazeera