Katalonski secesionisti prekidaju formalne veze sa kraljem

U oktobru su u Kataloniji održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima su većinu mjesta osvojili zagovornici nezavisnosti (EPA)

Predsjednik Katalonije Quim Torra izjavio je da regionalna vlada neće pozivati članove monarhije na bilo koji zvaničan događaj niti će slati svoje predstavnike na bilo koji kraljevski događaj jer kralj Felipe VI odbija da razgovara o mogućnosti otcjepljenja Katalonije.

Torra je u saopćenju naveo “mi nismo predmeti, mi smo građani”, prenio je AP.

Torra treba da se sastane sa novim španskim premijerom Pedrom Sanchezom 9. jula. Kralj Felipe VI i španska vlada odbacili su secesiju Katalonije.

Prijevremeni izbori

Prije desetak dana, španska Vlada saopćila je da je ukinula finansijsku kontrolu nad Katalonijom kao znak dobre volje i spremnosti za dijalog sa novom administracijom u Barceloni.

Centralne vlasti su uvele nadzor nad finansijama Katalonije 2015. kako bi osigurale da aktivnosti katalonskih lidera koji žele nezavisnost te španske regije ne budu finansirane državnim novcem, prenosi Tanjug.

U oktobru su u Kataloniji održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima su većinu mjesta osvojili zagovornici nezavisnosti. Oni i dalje legalno izabranim predsjednikom smatraju bivšeg predsjednika Vlade Carlesa Puigdemonta.

Nakon što ga nisu mogli izabrati, separatisti su na to mjesto izabrali Quimma Torru.

Izvor: Agencije