Iranski mediji: Sirijske snage opkolile američku bazu

Sirija
Na listu sankcioniranih lica iz Sirije uvršteno je osam preduzetnika i dvije kompanije (EPA)

Sirijske Vladine snage su navodno opkolile američku vojnu bazu nedaleko od graničnog prijelaza Al-Tanf s Jordanom, javlja iranska Press TV.

Press TV navodi da su sirijske Vladine snage zauzele područje široko 45 kilometara, a dugačko 60 kilomotara, u okviru protivterorističke operacije pokrenute prije nekoliko dana.

Na području se nalaze grad Abu Kamal i američka baza Al-Tanf, koja nosi isti naziv kao granični prijelaz, dodaje televizija, pozivajući se na neimenovane izvore.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je u petak da je sirijska vojska gađala burad-bombama teritoriju pod kontrolom pobunjenika na jugozapadu zemlje.

Opservatorija, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, tvrdi da je sirijska vojska bacila više od deset burad-bombi na tu oblast, što je prva upotreba te municije za oko godinu dana.

Upozorenje SAD-a Assadu

Napad burad-bombama predstavlja eskalaciju višednevnog napada vojske na oblast sjeveroistočno od Derae, koji su do sada uključivali artiljerijsko bombardiranje, ali samo ograničenu upotrebu zračne sile, napominje Reuters.

SAD je upozorio da će poduzeti “odlučne i primjerene mjere” kao odgovor na Vladina kršenja sporazuma o “deeskalaciji”, dogovorenog s Rusijom prošle godine.

Sukob se premjestio na jugozapad nakon što je predsjednik Sirije Bashar al-Assad, uz pomoć Rusije i Irana, slomio posljednje džepove otpora kod Damaska i Homsa.

Interese u tom području imaju i Jordan i Izrael, koji je jako zabrinut zbog uloge Irana u Siriji.

Izvor: Agencije