Grčka: Dogovoren način izlaska iz programa pomoći

Grčka, EU, Evropska unija
Grčka je u osam godina dobila više od 273 milijarde eura pomoći svojih vjerovnika, eurozone i MMF-a (EPA)

Vjerovnici Atene dogovorili su se o načinu izlaska Grčke iz programa pomoći kojima se koristi već osmu godinu i o mjerama za smanjenje njezina duga, doznaje se u četvrtak od više izvora.

“Postigli smo dogovor o Grčkoj”, rekao je europski izvor malo poslije ponoći, nakon sastanka ministara financija eurozone u Luxembourgu, koji je trajao više od šest sati.

Druga dva izvora su zatim za AFP potvrdila taj dogovor koji će Ateni omogućiti da, kao što je bilo planirano, 20. kolovoza više ne bude pod skrbništvom svojih vjerovnika i da se ponovo sama počne financirati na tržištima, nakon višegodišnje duboke recesije.

Stroži nadzor Europe

Rasprava se produljila jer se Njemačka u zadnji čas usprotivila smanjivanju grčkog duga čija je razina i dalje najviša u EU-u (180 posto BDP-a).

Kako navodi europski izvor, ministri eurozone su se naposljetku dogovorili da će za deset godina produljiti rokove isplate velikog dijela tog duga, što je posljednja olakšica za koju su ocijenili da je nužna kako bi osigurala vjerodostojnost Grčke na financijskim tržištima.

Europljani su se dogovorili i o isplati zadnjeg paketa pomoći vrijednog 15 milijarda eura, navodi isti izvor.

Atena će nakon izlaska iz programa biti pod nadzorom Europljana, koji će biti puno stroži nego u slučaju Portugala, Cipra i Irske, prenosi Hina.

Grčka je u osam godina dobila više od 273 milijarde eura pomoći svojih vjerovnika, eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kroz tri programa pomoći.

Bolne reforme

Grci su zauzvrat morali provesti više stotina reforma, nerijetko bolnih, napose radi ozdravljenja svojih javnih financija.

Rast BDP-a u 2017. dosegnuo je 1,4 posto i trebao bi biti veći ove (1,9 posto) i iduće godine (2,3 posto).

Grčka istodobno bilježi i proračunski višak od 0,8 posto pošto je u 2009. imala deficit 15,1 posto.

Izvor: Agencije