Erdogan o novom predsjedničkom sistemu vlasti

Erdogan je rekao da će veza između vlade i parlamenta biti smanjena (EPA)

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Recep Tayyip Erdogan pojasnio je novi predsjednički sistem vlasti, prenosi Anadolija.

Govoreći tokom zajedničke specijalne emisije uživo turskih kanala ATV i A Haber na novom aerodromu u Istanbulu, Erdogan je otkrio šta će novi sistem donijeti.

“U predsjedničkom sistemu vlasti smanjit ćemo broj ministarstava na 16“, istakao je Erdogan.

Zatim je naveo ministarstva koja će ostati da rade, a to su: pravde, unutrašnjih poslova, odbrane, obrazovanja, zdravstva, energetike i prirodnih resursa, životne sredine i urbanizma, kulture i turizma, omladine i sporta, trezora i finansija, saobraćaja i infrastrukture, vanjskih poslova, rada, socijalnih službi i porodice, poljoprivrede i šumarstva, industrije i tehnologije, te trgovine.

Naglašavajući da bi novi sistem trebao potaći razdvajanje vlasti, Erdogan je rekao da će veza između vlade i parlamenta biti smanjena.

“U novom sistemu, Vlada bi bila ovlaštena samo da podnese parlamentarni nacrt za budžet. Ovlaštenje za parlamentarni nacrt odnosi se samo na parlamentarce“, rekao je turski predsjednik.

Četiri ureda

Kao druga reforma u okviru novog vladinog sistema, Erdogan je kazao da će biti uspostavljena četiri značajna ureda:

“U prvoj fazi, četiri ureda za ljudske resurse, investicije, finansije i digitalnu transformaciju nosiće veliku odgovornost u novom modelu, jer će biti skoro najbliže osoblje predsjedniku.“

Potom se okrenuo direkcijama koje će biti uspostavljene u novom sistemu.

“I, naravno, postoje direkcije koje će biti povezane sa predsjednikom, a ovdje je u pitanju osam direkcija“, kazao je Erdogan, te nabrojao svih osam: Direkcija generalštaba, Direkcija nacionalne obavještajne službe, Direkcija odbrambene industrije, Vijeće nacionalne sigurnosti, Direkcija za vjerske poslove, Državno vijeće za nadzor, Direkcija za komunikacije i Direkcija za strategiju i budžet.

Predsjednik Turske je spomenuo i promjene u ekonomiji u novom modelu.

“Ekonomska administracija će biti pojednostavljena. Smanjit ćemo broj ministarstava sa sadašnjih šest na tri. Ta administracija bit će bazirana na proizvodnji, finansijama i trgovini“, istakao je predsjednik.

Devet vijeća

Također, spomenuo je devet vijeća koja će biti uspostavljena kako bi donosila prijedloge politika i podnosila izvještaje. Među njima su, između ostalih, Vijeće socijalnih politika, Vijeće za zdravlje i hranu i Vijeće za umjetnost.  Naglasio je da do izmjena u sistemu vladavine dolazi zato što su nedostatci dosadašnjem modelu spriječili da realizuje većinu onoga što je želio:

“Ono što je loše u sadašnjoj strukturi, a što stalno nazivam “birokratska oligarhija“, jesu operacije i procesi koji nam stoje na putu. Cilj nam je sa predsjedničkim sistemom vlasti očistiti taj put.“

O broju potpredsjednika u novom sistemu, prema Erdoganovim riječima, odlučivat će strukture u Parlamentu.  

Glasači će na birališta širom Turske izaći 24. juna. Također, više od tri miliona Turaka koji žive u inostranstvu imaju pravo glasa na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Na predsjedničkim izborima učestvuje šest kandidata, a na parlamentarnim osam političkih stranaka.

Erdogan je predsjednik Turske od 2014. godine, prethodno je bio premijer od 2003. do 2014. Ukoliko ponovo bude izabran u nedjelju postat će prvi predsjednik Turske u novom predsjedničkom sistemu vlasti, koji je od glasača odobren na referendumu održanom u aprilu 2017. godine. 

Izvor: Agencije