Bijela kuća: Zloupotreba fotografije uplakane djevojčice

Nakon višesedmičnih kritika na račun razdvajanja imigrantskih porodica, Bijela kuća je optužila demokrate i medije da su iskoristili sliku uplakane djevojčice iz Hondurasa na američko-meksičkoj granici za promoviranje vlastite političke agende, budući da djevojčica i majka uopće nisu razdvojene.

Deseci dnevnih listova i magazina su prenijeli tu sliku fotoreportera Johna Moorea iz Getty Images koja je izazvala zgražanje i bijes, kako u SAD-u tako i u inostranstvu, zbog prakse da se djecu razdvoji od porodica koje čekaju na postupak zbog ilegalnog prelaska granice.

Predsjednik Donald Trump je potom potpisao izvršnu uredbu prema kojoj se djeca ne smiju razdvajati od porodice iako su ilegalno prešle granicu.

Potpis ispod te slike od 12. juna je glasio da dvogodišnja curica iz Hondurasa plače dok je njena majka u postupku određivanja pritvora. Također je pisalo da bi pritvor mogao rezultirati mogućim razdvajanjem, ali ne i da je do toga došlo.

“Sramotno je da demokrate i mediji iskorištavaju fotografiju malenog djeteta za promoviranje vlastite agende. Ona nije bila razdvojena od svoje majke. Ovdje se radilo o razdvajanju od činjenica. Demokrate bi se trebale pridružiti predsjedniku i popraviti imigracijski sistem koji je loš”, poručila je preko Twittera glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Fotografiju su, između ostalog, prenijeli Time i Washington Post.

Slučaj djevojčice iz Hondurasa

Za ovosedmičnu naslovnicu uz naslov “Dobrodošli u Ameriku” magazin Time je uzeo sliku djevojčice postavivši je uz sliku Trumpa kao da gleda dolje na nju.

U petak je Time objavio ispravku vijesti rekavši kako je članak netačno naveo šta se dogodilo s djevojčicom na fotografiji, da je nisu dok je vrištala odveli agenti granične policije nego da ju je uzela njena majka i da su odvedene zajedno.

U Hondurasu je Denis Valera rekao u četvrtak kako su njegova kćerka i njena majka Sandra Sanchez pritvorene zajedno u McAllenu gdje je Sanchez zatražila azil. 

Trump, republikanac, stalno optužuje demokrate da su slabi u odnosu prema imigraciji. U tweetu u petak on je rekao: “Ne možemo dozvoliti da našu zemlju pregaze ilegalni imigranti dok demokrate pričaju svoje lažne priče o tuzi i žalosti nadajući se da će im pomoći na izborima (u novembru)”.

Valera je rekao da su Sanchez i njena kćerka otišle iz Puerto Cortesa, honduraške luke sjeverno od glavnog grada Tegucigalpe, a da nije rekla ni njemu kao ni njihovoj troje druge djece.

Izvor: Agencije