Assad: Pregovori sa SAD-om bili bi gubljenje vremena

Snage sirijske Vlade napale su u četvrtak artiljerijskom paljbom pobunjenička područja na jugozapadu zemlje (Arhiva)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je u petak da bi pregovori Sjedinjenih Američkih Država i Sirije u ovom trenutku bili gubljenje vremena, jer ne bi doveli do rezultata.

“Nije da ne želimo razgovarati s Amerikancima zato što su Amerikanci. Spremni smo razgovarati sa svima ako zajedno možemo postići rezultat. Mislimo da se politika SAD-a neće mijenjati u budućnosti”, rekao je on za kanal NTV, odgovarajući na pitanje da li je moguć sastanak s američkim presjednikom Donaldom Trumpom.

Prema njegovim riječima, američki predsjednici postaju “taoci lobista, medija i velikih korporacija”, prenosi agencija Tass izvode intervjua koji je sirijska Vlada objavila na svom zvaničnom kanalu Telegram.

‘Jedno pričaju, suprotno rade’

“Predsjednici mogu pričati ono što želite čuti, a raditi suprotno, dok situacija postaje sve gora”, rekao je Assad.

Snage sirijske Vlade napale su u četvrtak artiljerijskom paljbom pobunjenička područja na jugozapadu zemlje, koja sirijski predsjednik želi osvojiti, a nalaze se uz granicu s Jordanom i Golanskom visoravni.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je 12.500 civila pobjeglo iz grada Busre al-Haririja i obližnjih područja u pokrajini Deri u srijedu i četvrtak.

Izvor: Agencije