Al Jazeera ponovo poziva na slobodu medija

 Al Jazeera obnavlja svoj zahtjev sa medijskom slobodom, godinu dana nakon što su Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli blokadu Katara i zatražili zatvaranje ove medijske mreže sa sjedištem u Dohi.

Kampanja „Demand Press Freedom“ pokrenuta je u petak.

U nadolazećim mjesecima, mreža će napraviti seriju dešavanja i međunarodnih foruma kako bi istakla stanje novinara uhapšenih širom svijeta, napade na medijske organizacije i pokušaje ušutkivanja medija.

„Al Jazeera je jedna od medijskih organizacija koja je pretrpjela najviše i najviše napadana zbog svog profesionalnog izvještavanja“, kazao je direktor Medijske mreže Al Jazeera Mostefa Souag.

„Našim novinarima je priječeno, zatvarani su, mučeni i ubijani, naši uredi su bili bombardirani, naši signali blokirani, internetske stranice hakirane i gašeni su naši profili na društvenim mrežama. Nastavljamo podržavati slobodnu medija i ističemo patnje novinara i medijskih profesionalaca iz cijelog svijeta.“

Kvartet država protiv Dohe juna 2017. godine je Kataru poslao listu zahtjeva među kojima je i gašenje Medijske mreže Al Jazeera koju optužuju da je platforma za ekstremiste.

Istog mjeseca su izvedeni pokušaji hakerskih upada u digitalne platforme i internetske stranice mreže, ali nijedna od njih nije bila ugrožena.

Nema pregovora o Al Jazeeri

Al Jazeera negira sve optužbe koje joj se stavljaju na teret, dok je katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani rekao kako se o mreži ne može govoriti tokom bilo kojih razgovora o krizi u Zaljevu.

„Al Jazeera obnavlja svoje pozive za sigurnost i zaštitu novinara širom svijeta i poziva vlade da poštuju međunarodne sporazume, dogovore i zakonske obaveze“, ističe Souag.

Nova kampanja se dešava u vrijeme sve većeg pritiska na medijske organizatore i pojedinačne novinare širom svijeta.

Kako navode Reporteri bez granica, ove godine je ubijeno 35 novinara, od čega najmanje 11 u Afganistau.

Najmanje 168 novinara nalazi se u zatvorima širom svijeta, navodi grupa za zaštitu medijskih prava.

Izvor: Al Jazeera