Zemlje Višegradske grupe bojkotiraju samit o migrantima

Zemlje Višegradske grupe već više od dvije godine se protive kvotama raspodjele migranata (EPA)

Zemlje Višegradske gupe, koje zagovaraju strožiji pristup migrantskoj krizi, poručile su u četvrtak da ne žele učestvovati na evropskom mini-samitu o toj temi, koji u nedjelju u Briselu organizira Evropska komisija, a koji se tumači kao znak podrške njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Premijeri Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, okupljeni na sastanku u Budmpešti, dovode u pitanje legitimitet tog sastanka, ali prisustvovat će na redovnom samitu Evropske unije 28. i 29. juna, koji će također biti održan u Briselu.

Predsjednik Evropskog vijeća “Donald Tusk odgovoran je za organizaciju samita, a ne EK. Shvatamo da će biti održan mini-samit, ali mi na njemu nećemo učestvovati, jer to nije u skladu s uobičajenim funkcioniaanjem EU-a”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Italija ipak na mini-samitu

“Mini-samit u nedjelju je neprihvatljiv, nećemo na njemu učestvovati, oni žele ponovno oživjeti stari prijedlog koji smo već odbili”, kazao je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Na mini-samitu bi trebalo uzeti učešće najmanje desetak evropskih čelnika, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Sastanak je sazvan u trenutku kada je Merkel izložena velikom pritisku bavarskih saveznika iz Kršćansko-socijalne unije da zauzme žešće stajalište prema migrantskoj krizi.

Italija će ipak učestvovati na mini-samitu, iako je prvo zaprijetila bojkotom, tvrdeći da su zaključci sastanka već napisani.

Ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, vođa krajnje desne Lige, poručio je prvo da očekuje “koristan prijedlog o zaštiti granica, sigurnosti i pravima pravih izbjeglica”, a ne “domaću zadaću, koju će unaprijed zadati Francuzi i Nijemci”.

Italijanski premijer Giuseppe Conte potvrdio je, međutim, u četvrtak na Facebooku da će učestvovati na tom sastanku, nakon što ga je nazvala Merkel “zabrinuta” zbog mogućeg izostanka Italije.

“Potvrdio sam joj da bi mi bilo neprihvatljivo da učestvujem na tom samitu s već razrađenim dokumentom”, napisao je Conte.

Zaključci sastanka razljutili Rim

Nacrt zaključaka sastanka, čiji dijelovi kruže u medijima od srijede, razljutili su Rim, jer, po pisanju italijanskih medija, ne uzimaju dovoljno u obzir pitanje zaštite evropskih granica i fokusiraju se na raspodjelu migranata kada oni već stignu u Evropu.

Conte je u srijedu rekao Tusku da Italija “nije spremna” razgovarati o “sekundarnim kretanjima” migranata po EU a da se prije toga ne riješi pitanje njihovog dolaska, “s čime se Italija nosi sama”.

Zemlje Višegradske grupe također se već više od dvije godine protive raspodjeli migranata po obaveznim kvotama.

Izvor: Agencije