Video: Djevojčica s amputiranim stopalima koristi metalne posude umjesto proteza

Aktivisti na društvenim mrežama dijele bolan videosnimak sirijske djevojčice Maye Mohamed al-Mari kojoj su amputirane obje noge. Djevojčica je primorana da koristi prazne posude kako bi mogla da hoda a da ne povrijedi dijelove nogu koji su preostali.

Osmogodišnja djevojčica Maya živi u jednom izbjegličkom kampu na periferiji sjevernog Idliba i još uvijek nije uspjela pronaći nekog ko bi se pobrinuo za njen slučaj i pomogao joj da kupi proteze kako bi se mogla lakše kretati. 

Fotografija djevojčice Maye izazvala je srdžbu aktivista na društvenim mrežama koji su osudili situaciju u kojoj se našla ova mala Sirijka.

Kampanja na Twitteru

Naglasili su da je njena situacija slična slučajevima hiljada sirijske djece koju su avioni sirijskog režima i njegovih saveznika, pogotovo Rusa, nemilosrdno zasipali raketama.

Hashtag pod nazivom #Maya Mohamed al-Mari podijelili su mnogi korisnici Twittera u nadi da će se pojaviti svjetlo na kraju tunela za djevojčicu Mayu i svu djecu koja su u sličnoj situaciji.  

UNICEF je u martu saopćio da je broj stradale djece u Siriji prošle godine bio najveći od početka rata u toj zemlji. Rat je 1.5 miliona ljudi načinio invalidima, a 86 hiljada je izgubilo neke od ekstremiteta. Ova organizacija ističe da je 3.3 miliona djece u Siriji izloženo opasnosti od eksplozivnih naprava različitih vrsta.

Izvor: Al Jazeera