Video: Bivši Trumpov menadžer ismijao djevojčicu u kavezu

Bivši menadžer Trumpove kampanje Corey Lewandowski ismijao je djevojčicu sa posebnim potrebama koja je razdvojena od svoje porodice.

„Čitao sam danas o desetogodišnjoj djevojčici sa Downovim sindromom koja je oduzeta od majke i stavljena u kavez,“ bio je potresni opis Zaca Petkanasa u vijestima Fox televizije, na koji je Lewandowski podrugljivo odgovorio sa „Womp, womp“.

Petkanan je u nevjerici pitao „Da li si to rekao ‘womp, womp’ za 10-godišnjakinju sa Downovim sindromom koju otimaju od majke? Kako se usuđuješ?“, zatim napao Lewandowskog „Kako se usuđuješ? Ovdje se novorođenčad otima od svojih majki, ovdje se novorođenčad kradu od majki i stavljaju u kaveze, a ti na to kažeš ‘Womp, womp'“.

Osude na Twitteru

U žustroj raspravi, Lewandowski je dobacivao „Mi smo država sa granicama“ i „Mi smo država zakona“.

Popularna i nekadašnja Foxova TV voditeljica Megyn Kelly je na Twitteru oštro osudila Lewandowskog: „Nema dna na koje ova kukavica Corey Lewandowski neće potonuti. Ovom čovjeku ne bi trebala biti pružena prilika gostovanja na državnoj televiziji gdje će širiti svoju mržnju.“

Slijedećeg dana Fox Vijesti su dozvolile Lewandowskom da odgovori na optužbe. On je tada tvrdio kako je ismijavao Pekanasa, inače bivšeg člana kampanje Hillary Clinton. Tvrdio je kako je Petkanas koristio djevojčicu kako bi politizirao problem.

Na pitanje: „Da li smatrate da dugujete neko izvinjenje?“ Lewandowski je odgovorio: „Izvinjenje? Dugujem izvinjenje djeci čiji roditelji ih stavljaju u situaciju u kojoj su prisiljeni da budu razdvojeni“.

Trumpova uredba

Od maja 2018. godine, 2.340 djece je na granici razdvojeno od svojih roditelja.

Pod pritiskom vala kritika u domovini i inostranstvu Donald Trump je potpisao izvršnu uredbu kojom se porodice migranata više neće razdvajati. Ipak, politka ‘nulte toleranije’ i dalje će se primjenjivati.

Pozivajući se na popularni crtani film ‘Kralj lavova’, komičar i voditelj Stephen Colbert na Twitteru je napisao: „Simba: Tata, ustani! Tata! Corey Lewandowski: Womp womp“

Izvor: AJ+