Turska preuzela američki borbeni avion F-35

Ankara je 2014. godine naručila približno 100 mlažnjaka kako bi zamijenila svoju flotu u kojoj dominiraju avioni F-4 i F-16 (Anadolija)

Turska je na ceremoniji održanoj u Fort Worthu u Teksasu u okviru projekta F-35 preuzela prvi borbeni avion tog tipa.

Ceremoniji su prisustvovali članovi turske delegacije i turskih kompanija kao i predstavnici američke kompanije Lockheed Martin.

Turska planira da ovim avionima, koji imaju visoke performanse po pitanju niske vidljivosti, senzorske tehnologije i radarskog sistema, poveća operativnu efikasnost svojih vazdušnih snaga.

Obuka turskih pilota

Prvi avion koji je isporučen Turskoj bit će korišten za obuku pilota u zračnoj bazi “Luke” u Arizoni. Narednih dana Turskoj će biti isporučen i drugi avion, a u martu 2019. godine treći i četvrti.

Avioni će ostati u SAD-u sve dok traje obuka turskih pilota koji će upravljati letjelicama.

Turska je dobila avion uprkos ranijim pokušajima Senata Sjedinjenih Američkih Država da blokira prodaju vojne opreme, kazao je zamjenik premijera euroazijske države Bekir Bozdag ranije.

Ranije ove sedmice je prodaja dva borbena aviona bila nesigurna kada su dvostranački napori Senata i Predstavničke kuće bili poduzeti kako bi se zaustavila isporuka Turskoj.

Američki Kongres zatražio je obustavu prodaje nakon što je Ministarstvo odbrane zatražilo izvještaj o pogoršanju američko-turskih odnosa.

Nakon što je taj prijedlog objavljen, turski premijer Binali Yildirim je kritizirao američku odluku nazvavši je „nesretnim razvojem situacije“.

Zamjena flote

Ankara je 2014. godine naručila približno 100 mlažnjaka kako bi zamijenila svoju flotu u kojoj dominiraju avioni F-4 i F-16.

Međutim, razni političari su istakli nekoliko zabrinutosti kada je riječ o Turskoj, uključujući njene planove da kupi napredne ruske sisteme zračne odbrane, sve bolje odnose Ankare i Moskve i hapšenje američkih građana i uposlenika konzulata.

Ruski zemlja-zrak projektili S-400 nisu kompatibilni sa NATO sistemima i narudžba je uznemirila mnoge članice Alijanse koje su upozorile Tursku na moguće posljedice.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je 4. juna istakao kako će Ankara, ako Washington odluči da ne proda F35-ice Turskoj, tražiti slične avione u drugim državama ili sama napraviti vlastite.

Izvor: Al Jazeera i agencije