Svako peto dijete u S. Koreji zaostaje u razvoju zbog slabe ishrane

Izvještaj UNICEF-a zasnovan je na istraživanju sjevernokorejske vlade koje je obuhvatilo 8.500 domaćinstava (EPA)

Neishranjenost je u Sjevernoj Koreji još uvijek raširena iako narod te zemlje sve više prihvata simbole modernizacije i bogatstva, pokazao je izvještaj UN-a.

Svako peto dijete manje je od prosjeka za svoju dob, izvijestio je UNICEF u izvještaju i istaknuo da je zaostajanje u razvoju “pokazatelj hronične ili česte neishranjenosti”

Udio takve djece je od 2012. pao s 28 na 19 posto u prošloj godini, po izvještaju UNICEF-a zasnovanom na istraživanju sjevernokorejske vlade koje je obuhvatilo 8.500 domaćinstava.

Svako deseto dijete pati od dijareje koju često uzrokuje zagađena voda što, po statistikama, može doprinijeti pothranjenosti.

Internetu pristupa 1,4 posto građana

Šefica UNICEF-a za Aziju Karin Hulshof je, na konferenciji za novinare u Ženevi, rekla da su podaci studije za 2017. godinu pouzdani i mnogo bolji od prethodne provedene 2009. 

Istraživanje također nudi i uvid u domove i živote ljudi u toj izoliranoj državi. Više od 50 posto mladih i odraslih  posjeduje mobilni telefon, a više od 80 posto ga je koristilo posljednjih mjeseci. Gotovo svako peto domaćinstvo ima računar.

Građanima nije dopušteno koristiti globalni internet, ali postoji nacionalni internet kojem iz doma pristupa samo 1,4 posto stanovništva.

Više od 60 posto sjevernokorejskih domaćinstava ima električno kuhalo za rižu, a samo 30 posto posjeduje frižider.

Izvor: Agencije