Stoltenberg: NATO-u je potrebna britanska odbrambena moć

Ured premijerke May odbacio je pisanje Financial Timesa po kojem je ona od ministra odbrane zatražila da opravda potrebu da Britanija zadrži sve vojne sposobnosti (Arhiva)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da je vojnom savezu potrebna britanska obrambena moć nakon medijskog izvještaja da je britanska premijerka Theresa May poručila svom ministru odbrane da preispita jesu li potrebni svi aspekti britanske vojne moći.

“Potičem Ujedinjeno Kraljevstvo da zadrži vodeću ulogu. To je dobro za Veliku Britaniju, to je dobro za NATO i trebamo sve što Velika Britanija pruža Savezu”, kazao je Stoltenberg.

Ured premijerke May odbacio je pisanje lista Financial Timesa po kojem je ona od ministra odbrane zatražila da opravda potrebu da Velika Britanija zadrži sve vojne sposobnosti.

Hibernetičke prijetnje

Prema listu, May je kazala Gavinu Williamsonu da preispita što je potrebno za modernu vojnu silu i fokusira se više na britansku sposobnost da odgovori na hibernetičke prijetnje uključivši one iz Rusije.

Glasnogovornica premijerke kasnije je novinarima kazala da je Britanija vodeća vojna sila i da je premijerka predane tome da to tako i ostane.

Ministarstvo odbrane odbilo je komentirati pisanje lista koji navodi da je premijerkin zahtjev šokirao vojne krugove.

Izvor: Agencije