Salvini poručio da Italija neće primati azilante iz Njemačke

Salvinijevi komentari su odgovor na planove njemačkog ministra unutrašnjih poslova da s njemačkih granica vrati migrante kojima je odbijen zahtjev za azil (Arhiva)

Italija neće primati tražitelje azila koje Njemačka vraća, a Španija treba prihvatiti sljedeća četiri broda s migrantima jer dosad nije ispunjavala svoje obaveze u vezi s prihvatom, rekao je italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, prenose svjetske agencije.

“Italijanska vlada će pomagati samo Italijanima”, rekao je u Rimu čelnik protivimigrantske Lige. “Dakle, umjesto da prihvatamo, mi smo spremni dati”, prenosi agencija dpa.

Salvinijevi komentari su odgovor na planove njemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera da s njemačkih granica vrati migrante kojima je odbijen zahtjev za azil ili su registrirani kao tražitelji azila u nekoj drugoj zemlji EU-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je Seehoferov plan i traži da se za to pitanje nađe rješenje na nivou svih zemalja Unije.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova je također predložio da Španija primi sljedeća četiri broda s migrantima spašenima u libijskim vodama jer, rekao je, dosad nije ispunjavala svoje obaveze, prenosi agencija France Presse.

‘Otvoriti centre na Balkanu’

Po planu preraspodjele migranata unutar EU-u za koji se zauzimala Evropska komisija, a sada je na mrtvoj tački, “Španija je trebala primiti 3.265 tražitelja azila, a do danas ih je primila 235, stoga može primiti sljedeća četiri broda” s migrantima iz Italije, izračunao je Salvini. 

Na press konferenciji nakon susreta s austrijskim kolegom Herbertom Kicklom poaslao je poruku Evropskoj uniji.

“Tražimo od Evrope da osigura više ljudi i sredstava za odbranu Mediterana”, istaknuo je čelnik Lige (krajnja desnica). Podsjetivši da u novoj Frontexovoj operaciji “Themis” (Temida) sudjeluju 32 broda, od kojih 30 italijanskih, upitao se po čemu je ona evropska.

“Ako neko u Evropi misli da Italija i dalje treba biti izbjeglički kamp, vara se. Italija će pomagati samo Italijanima”, istaknuo je.

Njegov austrijski kolega je izvijestio o projektu u kojemu njegova zemlja sarađuje s Danskom kako bi se u nekim dijelovima Balkana otvorili “prihvatni centri za tražitelje azila kojima je odbijen zahtjev u Evropi, a zemlja iz koje su došli nije ih primila natrag”. 

Izvor: Agencije