SAD traži od Rusije da obuzda Assada zbog kršenja primirja

Snage sirijske Vlade napale su artiljerijskom paljbom pobunjenička područja na jugozapadu zemlje (EPA)

SAD je upozorio Rusiju i predsjednika Sirije Bashara al-Assada da će snositi “ozbiljne posljedice” zbog, kako se tvrdi, kršenja primirja na jugozapadu Sirije.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert saopćila je da je SAD i dalje “veoma zabrinut” zbog navoda o povećanju operacija sirijskog režima na području gdje važi primirje, prenosi AP.

Ona kaže da SAD ima podatke o tome da su “Assadove snage i paravojne formacije” prekršile primirje zračnim, raketnim i artiljetrijskim napadima.

Mogućnost eskalacije rata

Nauert je saopćila da SAD zahtijeva od Rusije da “obuzda” Assadove snage od daljinjh napada na području primirja, navodeći da je američki državni sekretar Mike Pompeo prenio tu poruku ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu u telefonskom razgovoru.

Snage sirijske Vlade napale su u četvrtak artiljerijskom paljbom pobunjenička područja na jugozapadu zemlje, koja sirijski predsjednik želi osvojiti, a nalaze se uz granicu s Jordanom i Golanskom visoravni.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je 12.500 civila pobjeglo iz grada Busre al-Haririja i obližnjih područja u pokrajini Deri u zadnja dva dana.

Velika Vladina ofanziva na jugozapadu zemlje mogla bi dovesti do eskalacije sedmogodišnjeg rata.

Interesi Jordana i Izraela

SAD je upozorio da će poduzeti “odlučne i primjerene mjere” kao odgovor na Vladina kršenja sporazuma o “deeskalaciji”, dogovorenog s Rusijom prošle godine.

Sukob se premjestio na jugozapad nakon što je Assad, uz pomoć Rusije i Irana, slomio posljednje džepove otpora kod Damaska i Homsa.

Interese u tom području imaju i Jordan i Izrael, koji je jako zabrinut zbog uloge Irana u Siriji.

Izvor: Agencije