MMF odobrio Argentini 50 milijardi dolara kredita

Argentina je potražila pomoć MMF-a zbog veoma visoke stope inflacije (EPA)
Argentina je potražila pomoć MMF-a zbog veoma visoke stope inflacije (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) je zvanično odobrio Argentini trogodišnji stand-by aranžman, vrijedan 50 milijardi dolara, s ciljem jačanja ekonomije i borbe protiv inflacije u toj južnoameričkoj zemlji, javlja Anadolija.

U saopćenju MMF-a se navodi da je Izvršni odbor potvrdio stand-by aranžman Argentini koja je prošli mjesec zatražila kredit od 50 milijardi dolara.

Navodi se da će u okviru sporazuma Vlada Argentine u prvoj etapi na raspolaganju imati 15 milijardi dolara od čega je 50 posto namijenjeno za budžetsku podršku.

Preostalih 35 milijardi dolara će biti na raspolaganju tokom naredne tri godine nakon svake procjene Izvršnog odbora MMF-a.

Visoka stopa inflacije

Argentina i Međunarodni monetarni fond (MMF) su početkom juna postigli dogovor o trogodišnjem stand-by aranžmanu vrijednom 50 milijardi dolara.

Ministar finansija Argentine Luis Caputo tada je kazao novinarima da će njegova zemlja morati smanjiti budžetski deficit do 2020. godine i inflaciju ispod 17 posto do 2019., a potom na devet posto do 2021. godine.

Argentina je, između ostalog, potražila pomoć MMF-a zbog veoma visoke stope inflacije.

Izvor: Aencije


Povezane

Argentinska vlada počela je pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom o sporazumu za finansiranje. Kamate su nedavno skočile na četrdeset posto, što je najveći nivou među velikim svjetskim ekonomijama. Predsjednik Mauricio Macri izjavio je da će financijska pomoć ojačati rast i pomoći izbjegavanju krize, poput one prije 17 godina. Teresa Bo izvještava iz Buenos Airesa.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO