Merkel zabrinuta zbog iranskih agresivnih tendencija

Angela Merkel je na sastanku s kraljem Abdullahom II najavila pomoć Jordanu u iznosu 384 miliona eura (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u četvrtak da europske zemlje dijele zabrinutost zbog iranskog programa proizvodnje balističkih raketa i pozvala na rješavanje “agresivnih tendencija” na Bliskom istoku.

“O iranskim agresivnim tendencijama ne samo da se mora razgovarati, već su nam žurno potrebna rješenja”, rekla je ona nakon susreta s jordanskim kraljem Abdullahom II u Ammanu.

Merkel je najavila pomoć Jordanu od 384 milijuna eura ove godine.

Njemačka je ostala u iranskom nuklearnom sporazumu, kojim su ukinute sankcije Teheranu u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa, nakon što se u svibnju iz njega povukao SAD.

Nije samo sirijski sukob u pitanju

Merkel je rekla da europske države žele održati sporazum iz 2015. godine, ali da dijele zabrinutost zbog iranskog programa proizvodnje balističkih raketa, iranske nazočnosti u Siriji i uloge Teherana u ratu u Jemenu.

Također je izrazila potporu Jordanu, koji je zabrinut zbog iranskih aktivnosti na jugozapadu Sirije, u blizini njegove granice i Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom, gdje Damask, iranski saveznik, pojačava vojne operacije.

“Nije riječ samo o sirijskom sukobu, nego vidimo i iranske aktivnosti koje se tiču sigurnosti Izraela i jordanske granice”, kazala je.

I pomoć, i kredit

Merkel je ranije ovoga mjeseca, nakon susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, rekla da je pitanje iranskog utjecaja u regiji “zabrinjavajuće, posebice za izraelsku sigurnost”.

Kralj Abdullah II je nedavno imenovao novog premijera, nakon najvećih prosvjeda posljednjih godina, zbog povećanja poreza i cijena koje je tražio Međunarodni monetarni fond.

Merkel je rekla da reforme moraju biti uravnotežene i da “ne smiju pogoditi krive ljude”.

Pored 384 milijuna eura pomoći, Njemačka je Jordanu osigurala i kreditnu liniju od oko 86 milijuna eura, kako bi mu pomogla u ispunjavaju zahtjeva MMF-ovih reformi.

Izvor: Agencije