Iranska mornarica šalje ratne brodove u Adenski zaljev

Vladine snage u Jemenu, koje podržava Saudijska Arabija, zauzele su međunarodni aerodrom Al-Hudaida (Arhiva)

Iran je poslao dva vojna broda u Adenski zaljev, gdje su tokom prošle sedmice vođene borbe između jemenske vojske i Husa za jemensku provinciju Al-Hudaida.

Prema navodima iranske medijske agencije Tasnim, Iran je poslao zračnu i pomorsku jedinicu u regiju Al-Hudaida, prenosi Anadolija.

Adenski zaljev, strateški vodeni put od velike važnosti. povezuje Indijski okean s Crvenim morem.

U utorak su Vladine snage u Jemenu, koje podržava Saudijska Arabija, zauzele međunarodni aerodrom Al-Hudaida, nakon sukoba s Husima.

Teška humanitarna situacija

Međunarodno priznata Vlada Jemena, trenutno smještena u luku Aden, i njeni saveznici optužuju Huse da koriste luku da švercuju oružje u zemlju iz Irana.

Osiromašeni Jemen je u sukobima od 2014. godine, kada su pobunjeni Husi zauzeli većinu zemlje, uključujući i glavni grad Sanu.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine, kada je Saudijska Arabija sa saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Nasilje je uništilo infrastrukturu Jemena, uključujući sisteme vodosnabdijevanja i kanalizacije, što je navelo Ujedinjene narode da opiše situaciju u Jemenu kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Izvor: Agencije