Haftarove snage tvrde da su preuzele ključne naftne terminale u Libiji

Haftarova Libijska nacionalna armija (LNA) je pokrenula ofanzivu kako bi potisnula pobunjenike s tog područja (Reuters)

Borci lojalni generalu Khalifi Haftaru tvrde da su preuzeli kontrolu nad nekoliko važnih naftnih instalacija u istočnoj Libiji nakon što su borbe dovele do pada proizvodnje nafte.

Ras Lanuf i Al-Sidra, naftni terminali koji se nalaze u sjeveroistočnom naftnom polumjesecu u Libiji, su napadnuti prošle sedmice, kada su oružane grupe koje se bore protiv Haftara pokušale da oslabe njegov najvažniji izvor finansiranja.

‘Katastrofalna šteta’

Haftarova Libijska nacionalna armija (LNA) je pokrenula ofanzivu kako bi potisnula pobunjenike s tog područja, a nasilje je izazvalo “katastrofalnu štetu“, navela je državna naftna kompanija.

Zračne snage Libijske nacionalne armije su upozorile stanovništvo u naftnom polumjesecu da se drže podalje od “područja gdje se neprijatelji skupljaju, čuva municija i nalaze vojna vozila“.

LNA kontrolira većinu istočne Libije i stoji nasuprot međunarodno priznate vlade u Tripoliju, koja je također osudila napad koji se desio u četvrtak.

Državna naftna korperacija je saopćila da je jedan rezervoar znatno oštećen nakon oružanog upada u Ras Lanuf i Al-Sidru.

Izvor: Al Jazeera