Evropski sud za ljudska prava odbacio žalbu Andersa Breivika

Breivik je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine, koja može biti i produžena (EPA)
Breivik je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine, koja može biti i produžena (EPA)

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) odbacio je žalbu norveškog masovnog ubice Andersa Behringa Breivika, koji se žalio na zatvorske uslove i tvrdio da je podvrgnut neljudskom i ponižavajućem tretmanu, javlja Reuters.

“Sud u Strasbourgu je zaključio da pažljivo proučavanje slučaja nije otkrilo nikakva kršenja Konvencije o ljudskim pravima te je zato žalbu, koja počiva na slabim argumentima, odbacio kao neprihvatljivu”, stoji u obrazloženju presude ECHR-a.

Breivik, koji je promijenio ime u Fjotolf Hansen, detonirao je automobil-bombu u centru Osla 22. jula 2011. godine, usmrtivši osam osoba, a zatim je čamcem otišao na otok Utoya, gdje je podmladak Laburističke stranke imao ljetni kamp, i ubio još 69 osoba, većinom tinejdžera.

Maksimalna kazna u Norveškoj

Osuđen je na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj, koja može biti produžena ako i dalje bude smatran prijetnjom za društvo.

Breivik je pokušao osporiti odluku norveškog prizivnog suda iz marta 2017. da njegova gotovo potpuna izolacija u trosobnoj ćeliji ne predstavlja kršenje ljudskih prava.

Izvor: Agencije


Povezane

U Norveškoj se pripremaju za izbore koji će biti održani slijedeće sedmice. Procjenjuje se da će mladi Norvežani imati važnu ulogu u ovom izbornom procesu. Prema statističkim podacima, interes mladih ljudi za politiku udvostručen je nakon napada koje je izveo Anders Breivik 2011. godine. Jedno od ključnih pitanja na ovim izborima jesu klimatske promjene. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO