Evropski sud za ljudska prava odbacio žalbu Andersa Breivika

Breivik je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine, koja može biti i produžena (EPA)

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) odbacio je žalbu norveškog masovnog ubice Andersa Behringa Breivika, koji se žalio na zatvorske uslove i tvrdio da je podvrgnut neljudskom i ponižavajućem tretmanu, javlja Reuters.

“Sud u Strasbourgu je zaključio da pažljivo proučavanje slučaja nije otkrilo nikakva kršenja Konvencije o ljudskim pravima te je zato žalbu, koja počiva na slabim argumentima, odbacio kao neprihvatljivu”, stoji u obrazloženju presude ECHR-a.

Breivik, koji je promijenio ime u Fjotolf Hansen, detonirao je automobil-bombu u centru Osla 22. jula 2011. godine, usmrtivši osam osoba, a zatim je čamcem otišao na otok Utoya, gdje je podmladak Laburističke stranke imao ljetni kamp, i ubio još 69 osoba, većinom tinejdžera.

Maksimalna kazna u Norveškoj

Osuđen je na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj, koja može biti produžena ako i dalje bude smatran prijetnjom za društvo.

Breivik je pokušao osporiti odluku norveškog prizivnog suda iz marta 2017. da njegova gotovo potpuna izolacija u trosobnoj ćeliji ne predstavlja kršenje ljudskih prava.

Izvor: Agencije