Djeca imigranti zlostavljani u američkom pritvoru: Vezani goli s vrećama na glavama

Detalji o zlostavljanju nalaze se u tužbi protiv maloljetničkog pritvornog centra Shenandoah Valley kod Stauntona (Virginia), a koja je predana federalnom sudu (AP)

Djeca imigranti, od kojih neki imaju samo 14 godina, kažu kako su bili zlostavljani u maloljetničkom centru za pritvor u američkoj državi Virginia. Kako navodi agencija AP, oni kažu kako su bili tučeni dok su nosili lisice na rukama, zatvarani duže vremena u samicama i ostavljani nagi u hladnim, betonskim ćelijama.

Detalji o zlostavljanju nalaze se u tužbi protiv maloljetničkog pritvornog centra Shenandoah Valley kod Stauntona (Virginia), a koja je predana federalnom sudu. U tužbi se navodi nekoliko izjava latinoameričkih tinejdžera koji su tamo pritvoreni mjesecima ili godinama. Nekoliko pritvorenika je navelo kako su ih čuvari tjerali da skinu sa sebe svu odjeću, vezali ih za stolice i vreće im stavljali preko glava.

„Kad god su željeli da me svežu i stave me u stolicu, to su radili lisicama. Vezali su mi cijelo tijelo, od stopa do grudi, nikako se nismo mogli kretati… Imali su punu kontrolu nad nama, stavljali nam vreće na glavu. Na njima su bile male rupe kroz koje smo vidjeli, ali smo se gušili u vrećama“, navodi jedan mladi imigrant iz Hondurasa koji je imao 15 godina kada je bio pritvoren.

Uz ova svjedočenja, uključeno je i svjedočenje neimenovane žene koja je radila u ovoj ustanovi kao specijalista za razvoj djece. Ona je za AP, pod uvjetom da ostane anonimna, kazala kako je vidjela djecu sa modricama i slomljenim kostima za što su oni krivili čuvare.

Advokati pritvora su negirali sve optužbe o fizičkom zlostavljanju.

Optužbe za pripadnost bandama

Mnoga djeca su tamo zatvarana na osnovu optužbi američkih vlasti da su pripadala nasilnim bandama.

No, Kelsey Wong, jedna od direktorica pritvora kazala je nedavno pred Kongresom kako djeca nisu izgledala kao članovi bandi i da su imali psihičke probleme od trauma iz domovina – probleme koje pritvor nije mogao liječiti.

„Mladi su bili tretirani kao pojedinci iz bandi. A kada su dolazili kod nas i kad su nad njima vršene procjene od strane našeg osoblja, nisu bili tako prepoznati“, istakla je ona.

Većina djece u pritvoru Shenandoah, koja su u centru pažnje zbog tužbe, uhvaćena je kako ilegalno sami prelaze granicu.

Wong je navela kako je 30-ak djece u pritvoru imalo i ima mentalne probleme koje bi bolje bilo liječiti u zdravstvenim ustanovama, no dodala je kako takve ustanove često ne žele prihvatiti djecu iz pritvora.

Izvor: Agencije