Bozdag: Ono što je Osama bin Laden za SAD, to je Gulen za Tursku

Bozdag navodi da je prošlo dvije godine od zahtjeva za izručenje Gulena (Reuters)

Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag izjavio je kako ono što Osama bin Laden predstavlja za SAD, to Fethullah Gulen predstavlja za Tursku.

Podsjetio je i kako vođa tzv. Gulenovog pokreta ima prebivalište u Pensilvaniji, u SAD-u, i da su prošle dvije godine od zahtjeva Turske za njegovo izručenje.

”Trenutno osnivač FETO-a koji vodi terorističke aktivnosti protiv Turske Gulen i njegovi teroristi u Pennsylvaniji slobodno djeluju. Jačaju tempo kada je riječ o terorističkim aktivnostima protiv Turske. Dosjei o zahtjevu Turske za izručenje čekaju duže od dvije godine. Nisu ih poslali u sudske procedure”, izjavio je Bozdag.

Ukazao je i na to kako bi odnosi Turske i SAD-a mogli biti narušeni ukoliko Gulen ne bude izručen.

Istakao je kako američki zvaničnici trebaju odustati od neizručivanja Gulena Turskoj.

Doživotne robije za 1.509 ljudi

Ukupno 1.509 ljudi, uključujući vojnike i generale, dobilo je doživotne kazne u 171 odvojenom sudskom slučaju povezanom s neuspjelim pokušajem puča u Turskoj iz 2016. godine.

U odvojenim slučajevima je kazne između 14 mjeseci i 20 godina u zatvoru dobila 631 osoba a još uvijek traje 116 procesa vezano za pokušaj puča.

Turska za taj događaj optužuje Fethullaha Gulena, imama i bivšeg saveznika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Izvor: Agencije