Bolton: Pjongjang da napravi prvi korak ka denuklearizaciji

'
Bolton: 'Oni su rekli kako žele potpunu denuklearizaciju. Sada ćemo morati razgovarati o tome kako to postići' (EPA)

Sjeverna Koreja bi trebala napraviti prvi korak i razmontirati svoj program za nuklearno naoružanje, prije nego što bude očekivala da Sjedinjene Američke Države na bilo koji način ublaže sankcije prema toj azijskoj državi, izjavio je savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog lidera Donalda Trumpa, John Bolton, prenose agencije.

„Mislim kako je ovdje zaista na Sjevernoj Koreji da napravi prvi potez. Oni su rekli kako žele potpunu denuklearizaciju. Sada ćemo morati razgovarati o tome kako to postići i mislim da ćete vidjeti nastavak diplomatskog angažmana veoma brzo“, rekao je Bolton.

On je dodao kako će, dok Sjeverna Koreja ne poduzme „opipljive, konkretne“ korake ka denuklearizaciji, sve sankcije ostati na snazi.

„Pozivamo sve da nastave s njima, a mi ćemo veoma pažljivo posmatrati ne samo šta Sjeverna Koreja govori, već šta radi“, upozorio je Bolton.

Još dosta posla

Američki državni sekretar Mike Pompeo prethodno je rekao kako će se možda vratiti u Sjevernu Koreju kako bi nastavio razgovore o denuklearizaciji.

On smatra i kako predstoji dosta posla kako bi se dogovor dvojice lidera sproveo u djelo.

Tokom prošlosedmičnog historijskog samita, Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un dogovorili su se da rade na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosne garancije.

Dok dvije strane pripremaju prateće pregovore kako bi utvrdili detalje dogovora, očekuje se kako će Sjeverna Koreja tražiti ukidanje sankcija koje su pooštrene prošle godine zbog nuklearnih i raketnih proba koje je izvodila ta država, podsjeća južnokorejska agencija Yonhap.

Izvor: Agencije