Video: Izrael želi zabraniti snimanje svojih vojnika

Vlada Izraela želi zabraniti snimanje svojih vojnika kako bi spriječila da ih ljudi “sramote”. Podržala je zakon koji predlaže kaznu zatvora do deset godina za osobu koja snima vojnike s ciljem “uništavanja duha vojnika” ili “narušavanja državne sigurnosti”.

Razlog je snimak na kojem izraelski vojnik Elor Azaria ubija onesposobljenog i već ranije upucanog Palestinca. Osuđen je na zatvorsku kaznu od devet mjeseci.

Izraelska vlada smatra ovakve snimke “štetnima za ugled vojske”.

“Vojnici Izraelskih odbrambenih snaga izloženi su napadima od strane onih koji djeluju protiv izraelskog naroda i pristalica terora koji ih pokušavaju poniziti, osramotiti i naštetiti im. Tome ćemo stati u kraj,” izjavio je izralski ministar odbrane Avigdor Lieberman.

Prikrivanje stvarnosti izraelske okupacije

Grupe za ljudska prava smatraju da je ovaj zakon pokušaj da se “prikrije stvarnost izraelske okupacije”.

“Oni ustvari sada mogu pomjeriti normu, i stvoriti sivu zonu u kojoj obični vojnik ili zapovjednik može tvrditi kako ustvari bilo koja fotografija predstavlja opstrukciju vojnika da izvršava svoje dužnosti,” smatra Hagai El-Ad, iazvršni direktor B'tselema – neprofitne organizacije iz Jerusalema koja dokumentuje kršenja ljudskih prava na okupiranim teritorijama u Izraelu.

Aktivisti i medijske organizacije se pribojavaju kako bi zakon mogao biti korišten protiv njih. 

Kako bi bio usvojen, zakon mora odobriti parlament Izraela.

Izvor: Al Jazeera